Haagse forenzen verleid met e-bike

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Onder de titel ‘Durf te proberen’ testen 1300 werknemers rond de Haagse Koningskade en Raamweg de e-bike, e-scooter of de tram als woon-werkvervoermiddel. De actie is een initiatief van de Kamer van Koophandel en Stadsgewest Haaglanden.

Proberen is overtuigen

Tien werkgevers doen mee aan de actie, waarbij per bedrijf enige tientallen elektrische fietsen, elektrische scooters en abonnementen voor de HTM beschikbaar zijn. Doel van de actie is mensen kennis te laten maken met de duurzame vervoermiddelen, vertelt Niels Verduijn van organisator VCCR. ‘Veel forenzen zeggen: ik wil wel overstappen, maar het is lastig of het is net te ver voor de gewone fiets. Wij bieden ze de mogelijkheid een e-bike een poosje te proberen. Onze ervaring is dat de meerderheid met een glimlach van de fiets of scooter stapt.’ Volgens Verduin blijkt uit de enquêtes na een dergelijk project dat van de tien mensen die een e-bike uitproberen, er een dergelijke fiets ook wil aanschaffen. Organisator VCCR deed eerder dergelijke probeeracties in Rotterdam (onder de noemer Electric Fantastic), Arnhem-Nijmegen en Eindhoven.

 

Taskforce Mobiliteitsmanagement

Voor het project zijn geen harde doelstellingen voor het aantal overstappers opgesteld. De verwachting is dat 15 procent van de medewerkers van deelnemende bedrijven in de actieperiode eenmalig de auto laat staan en kiest voor ander vervoer. Hoeveel forenzen er blijvend kiezen voor duurzame alternatieven is afwachten. Uit onderzoek blijkt dat maatregelen voortvloeiend uit de convenanten van de Taskforce Mobiliteitsmanagement gezamenlijk een effect hebben van 1,5 procent. De actie ‘Durf te proberen’ past in het convenant Bereikbaar Haaglanden, een initiatief van VNO-NCW West, BEREIK!, Kamer van Koophandel Den Haag en de stichting Om Den Haag.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Dagelijkse filerijders worden op ludieke wijze op de actie gewezen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.