Haaglanden vindt geld voor tangentiële tramlijn

vrijdag 8 oktober 2004
timer 2 min

De geplande 15 km tangentiële verbinding tussen Delft en Leidschendam wordt toch een ‘dure’ tramlijn. Rijksbezuinigingen noopten het stadsgewest Haaglanden de favoriete tram op papier te vervangen door een hoogwaardige buslijn. Aanpassingen in het busnet, extra financiële bijdragen van de gemeenten Delft en Leidschendam-Voorburg, een scherp aanbod van HTM en een ‘regionale envelop’ van verkeersminister Peijs, maken de begroting voor een tramverbinding alsnog rond.

‘We hebben het idee van een tram op lijn 19 nooit echt vaarwel gezegd’, verklaart portefeuillehouder Bruno Bruins van het Stadsgewest Haaglanden. ‘Ons uitgangspunt voor het openbaar vervoer in Haaglanden is: ‘we gaan voor rail, maar het moet wel betaalbaar zijn’.’ Dat lijkt nu gelukt. Na maandenlang ‘plussen en minnen’ met betrokken wethouders en vervoersmaatschappij HTM is het financiële plaatje rond voor een snelle tramverbinding tussen Delft, Rijswijk en Leidschendam, die strategisch aansluit op de RandstadRail-halte Leidschenveen en het NS-station Ypenburg (Gouda-Utrecht). Naar verwachting zal de tramlijn in 2008 van start gaan met overdag een 10-minutendienst en ’s avonds een 15-minutendienst. De lijn krijgt 16 nieuwe haltes en komt daarmee op een totaal van 25 haltes. Eenmaal ingeburgerd verwacht het stadsgewest dat in 2010 zo’n 16.000 reizigers per dag gebruik zullen maken van de lijn.
Schil
Tramlijn 19 is een 15 km lange tangentiële tramlijn - met 11 km nieuw spoor - die als een ‘schil’ om Den Haag ligt en veel (water)wegen en NS-sporen ongelijkvloers kruist. In totaal zijn daarvoor zeven zogenaamde ‘kunstwerken’ nodig. Om ruimte én kosten te besparen worden per kunstwerk zo veel mogelijk functies gecombineerd: rail, fiets, voetgangers en of autoverkeer. De kunstwerken zijn beraamd op 30 miljoen euro, het totale project kost 130 miljoen euro.
De berekende voordelen van de tram boven de bus op lijn 19 zijn: een groter gedeelte vrije baan voor de tram (95 procent tegenover 50 procent), hogere reizigersaantallen (16.200 tegenover 14.750) en een hogere snelheid (27 km/uur tegenover 24 km/uur).

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.