Grote werkgevers in regio Amsterdam stimuleren slim werken én slim reizen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Werknemers van grote bedrijven in de regio Amsterdam kunnen hun werk en woon-werkverkeer steeds flexibeler inrichten. Ruim driekwart (131.581) van de in totaal 168.026 werknemers van 156 organisaties in de regio is in staat om slim te werken én te reizen.

Dat blijkt uit een effectberekening en benchmark uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de Taskforce Ontspits.

Ook blijkt dat het aantal autokilometers in de spits de afgelopen vier jaar met circa 6,9 procent is afgenomen. Die afname is het gevolg van maatregelen van werkgevers in de regio – zoals het stimuleren van fiets en ov, en ‘Het Nieuwe Werken’ - maar ook van andere ontwikkelingen zoals wegmaatregelen en de recessie. Het effect van de inspanningen van de werkgevers zelf wordt geschat op 4,4 procent.

Meest populaire maatregelen: stimulering fietsgebruik en HNW

Stimulering van fietsgebruik en Het Nieuwe Werken (HNW) zijn de meest populaire maatregelen om werknemers flexibeler en efficiënter te laten werken en reizen in de regio Amsterdam. 84 procent van de werknemers werkt bij een werkgever die actief beleid voert om fietsgebruik te stimuleren, door een fietsplan of met faciliteiten als een overdekte fietsenstalling en douches. Ruim driekwart (80 procent) van de werknemers werkt bij organisaties die HNW mogelijk maken. Deze werknemers mogen thuiswerken, hebben flexibele werktijden en de beschikking over een laptop en Smartphone.

Aandachtspunt

Uit het onderzoek komt naar voren dat er voor het MKB nog winst te behalen valt in het stimuleren van slim reizen. Zo heeft bijna de helft (47 procent) van de werknemers weinig tot geen toegang tot maatregelen die het gebruik van ov stimuleren, zoals een OV-jaarkaart. Ook hanteert slechts 18 procent van de werkgevers in het MKB een stringent parkeerbeleid dat autogebruik ontmoedigt. De resultaten bevestigen het nut en de noodzaak van de MKB-vouchers die MKB-bedrijven ook in 2013 weer kunnen aanvragen. Met de vouchers kunnen zij gratis advies inwinnen om de mobiliteit van hun werknemers te vergroten en krijgen zij een bijdrage om dit daadwerkelijk te implementeren.

Over het onderzoek

Het onderzoek richtte zich primair op organisaties met meer dan 200 werknemers en is uitgevoerd door Ecorys in opdracht van Taskforce Ontspits; een samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheden en vakorganisaties met als gezamenlijk doel om het aantal autokilometers in de ochtend- en avondspits eind 2012 met 5 procent te verminderen om zo de bereikbaarheid van de Metropoolregio Amsterdam te verbeteren.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.