Groningse wvg-ers stappen gratis in bus
Het OV-bureau Groningen/Drenthe en de gemeenten De Marne en Winsum gaven op 15 december 2005 het startsein voor een proef met gratis busvervoer voor wvg-geïndiceerden op buslijn 65 Zoutkamp-Winsum-Groningen. Lage-vloerbussen gecombineerd met circa 30 verhoogde halteperrons zorgen ervoor dat de lijn behalve voor rolstoelen, voor iedereen, dus ook voor wvg-ers, optimaal toegankelijk is.
De proef met gratis en toegankelijk busvervoer voor Groningse wvg-ers uit de gemeenten Winsum en De Marne duurt een jaar. Drie maanden later dan gepland ging de proef medio december van start. Woordvoerder Sietze-Jan Boer van het OV-bureau Groningen/Drenthe: ‘Dit project is nieuw. We zijn echt bezig het wiel uit te vinden. Er zijn veel partijen bij betrokken en we moeten veel zaken in elkaar schuiven. Het gaat zowel om technische ingrepen in de bus en op de haltes als om de organisatie.’ Zo zou de bus in eerste instantie alleen in de daluren gratis zijn voor wvg-ers, maar dat bleek toch te veel rompslomp te geven bij instappen vlak voor negen uur. Daarom werd besloten dat de bus de hele dag gratis is voor mensen met een wvg-pas. Ook moest de proef vooraf goed worden gecommuniceerd naar de wvg-ers. De financiering van de proef werd gevonden in een combinatie van diverse geldstromen. Een maand na de start maken al zo’n vijf tot tien wvg-ers per dag gebruik van de bus, naar schatting zo’n 10 tot 20 procent van alle wvg-geïndiceerden in beide gemeenten.
Naast de bus blijft de Regiotaxi beschikbaar voor wvg-geïndiceerden voor wie de bus alsnog een te hoge drempel heeft, zoals voor mensen in een rolstoel waarvoor de bus geen speciale voorzieningen heeft. Ook kunnen wvg-ers de Regiotaxi zonodig inschakelen voor het vervoer van en naar de bushaltes. Voor de regiotaxi betalen wvg-ers overigens wel het reguliere tarief.
Passagiers zonder wvg-indicatie betalen ook het gewone ov-tarief in de bus, maar profiteren wel van de verbeterde toegankelijkheid. Er kan nu ook probleemloos worden ingestapt met een boodschappenkar, kinderwagen of rollator.
Het experiment moet uitwijzen hoeveel wvg-ers uiteindelijk gebruik gaan maken van de regeling. Bij gebleken succes wordt het experiment uitgebreid naar andere buslijnen in de regio. Vanaf eind dit jaar, begin volgend jaar kunnen wvg-geïndiceerden vanaf buslijn 65 in Winsum ook eenvoudig overstappen op de trein. Treinvervoerder Arriva zet dan nieuw treinmaterieel in waarvan de vloerhoogte gelijk is aan de perronhoogte.
Reactie plaatsen •