Groningen onderzoekt verbetering verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De provincie Groningen gaat onderzoeken hoe de verkeersveiligheid op provinciale wegen is te verbeteren. Gedeputeerde Mark Boumans van Verkeer en Vervoer ontving op 3 april een rapport van de ANWB over de veiligheid op de provinciale wegen (net zoals Drenthe, Friesland en Noord-Holland deze al eerder ontvingen). In het rapport krijgen provinciale wegen sterren toegekend, van één (slecht) tot vijf (uitstekend). Van de wegen in de provincie Groningen krijgt 69 procent twee veiligheidssterren of minder.

De ANWB meet de veiligheid van de weg aan de hand van kenmerken van de weg en kent hier vervolgens een aantal sterren aan toe. De ANWB kijkt naar mogelijke gevaarlijke situaties op de weg en niet naar het daadwerkelijk aantal ongelukken. Het kan voorkomen dat op wegen die in het ANWB-rapport een onvoldoende scoren, niet of nauwelijks ongelukken voorkomen. De provincie gaat bij het aanpakken van de verkeersveiligheid uit van het aantal ernstige ongevallen.

Slachtoffers

Landelijk is afgesproken dat in 2020 het aantal verkeersdoden tot maximaal 500 moet worden teruggebracht. In Groningen gaat het dan om 25 doden. Het aantal ernstige verkeersgewonden mag in 2020 niet groter zijn dan 10.600 (300 in Groningen). De provincie probeert het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen door wegen aan te pakken, door voorlichting te geven en door controles uit te laten voeren door de politie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de provinciale weg N366 tussen Veendam en de Duitse grens. Daar wordt de weg deels verdubbeld en worden kruispunten ongelijkvloers gemaakt. Deze aanpak wordt in de toekomst ook op de N361 tussen Groningen en Lauwersoog ingezet.

Investering

Om de wegen op het niveau van minstens drie sterren te krijgen is een investering nodig van 120 miljoen euro in 20 jaar tijd. Dit geld heeft de provincie niet beschikbaar. De provincie gaat het rapport van de ANWB bestuderen en vergelijken met de eigen gegevens. Provinciale Staten moeten de komende jaren bepalen hoeveel geld ze in de aanpak van de verkeersveiligheid willen investeren.

Bron: Provincie Groningen

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.