Groningen onderzoekt verbetering verkeersveiligheid
De ANWB meet de veiligheid van de weg aan de hand van kenmerken van de weg en kent hier vervolgens een aantal sterren aan toe. De ANWB kijkt naar mogelijke gevaarlijke situaties op de weg en niet naar het daadwerkelijk aantal ongelukken. Het kan voorkomen dat op wegen die in het ANWB-rapport een onvoldoende scoren, niet of nauwelijks ongelukken voorkomen. De provincie gaat bij het aanpakken van de verkeersveiligheid uit van het aantal ernstige ongevallen.
Slachtoffers
Landelijk is afgesproken dat in 2020 het aantal verkeersdoden tot maximaal 500 moet worden teruggebracht. In Groningen gaat het dan om 25 doden. Het aantal ernstige verkeersgewonden mag in 2020 niet groter zijn dan 10.600 (300 in Groningen). De provincie probeert het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen door wegen aan te pakken, door voorlichting te geven en door controles uit te laten voeren door de politie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de provinciale weg N366 tussen Veendam en de Duitse grens. Daar wordt de weg deels verdubbeld en worden kruispunten ongelijkvloers gemaakt. Deze aanpak wordt in de toekomst ook op de N361 tussen Groningen en Lauwersoog ingezet.
Investering
Om de wegen op het niveau van minstens drie sterren te krijgen is een investering nodig van 120 miljoen euro in 20 jaar tijd. Dit geld heeft de provincie niet beschikbaar. De provincie gaat het rapport van de ANWB bestuderen en vergelijken met de eigen gegevens. Provinciale Staten moeten de komende jaren bepalen hoeveel geld ze in de aanpak van de verkeersveiligheid willen investeren.
Bron: Provincie Groningen
Auteur: Marieke Hut
Reactie plaatsen •