Groningen heeft meest duurzame mobiliteit
Groningen mag zich de stad met de meest duurzame mobiliteit in 2013 noemen. De gemeente scoort goed op luchtkwaliteit, geluidsbelasting en de duurzame alternatieven als fietsvoorzieningen en P+R-terreinen.
Het overheidsbeleid is erop gericht duurzame mobiliteit te bevorderen. Doel hiervan is de groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie in evenwicht te brengen. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) ondersteunt gemeenten bij het uitvoeren van dit beleid. Met het uitreiken de jaarlijkse prijs wil het KpVV gemeenten stimuleren hun duurzame mobiliteit te verbeteren.
Duurzaamste mobiliteit
Het KpVV heeft voor het scoren van de verschillende gemeenten een aantal statistieken van onder andere het CBS, het RIVM, OV9292 en een aantal landelijke modellen en eigen databestanden geanalyseerd. Gemiddeld scoort gemeente Groningen de hoogste waarde.
Top 10 duurzaamheids-score*
-
Groningen: 5,0
-
Leiden: 4,7
-
Harlingen: 4,5
-
Almere: 4,5
-
Nijmegen: 4,3
-
Amsterdam: 4,3
-
Amersfoort: 4,3
-
Zwolle: 4,2
-
Haarlem: 4,2
-
Alkmaar: 4,2
*De berekende score loopt van 0,5 tot 5,5.
Score Groningen
Groningen scoort goed op duurzame doelen als luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Verder werkt de gemeente goed aan duurzame alternatieven zoals fietsvoorzieningen en P+R-terreinen en kent een hoog aandeel fietsverkeer en weinig autoverkeer. Het beleid van de gemeente is jarenlang gericht op de compacte stad en dit beleid lijkt nu zijn vruchten af te werpen.
Tool Duurzaamheidsscore
Het KpVV heeft voor gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 23 achterliggende indicatoren.
Auteur: Marieke Hut
De stad Groningen
Reactie plaatsen •