Grondtransport Schiphol op frituurvet

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Circa 40 grondtransportvoertuigen van Amsterdam Airport Schiphol en KLM rijden sinds deze week op 100 procent BioDiesel. Voor het verduurzamen van transportmiddelen op de luchthaven wordt al deels gebruikgemaakt van elektrisch vervoer. Voor de voertuigen waarbij aandrijving door elektriciteit op korte termijn niet geschikt is, biedt het gebruik van BioDiesel een alternatieve duurzame oplossing.

Schiphol is een AirportCity. Net als een stad een ontmoetingsplaats voor lucht- en treinpassagiers, bezoekers, werknemers. Een vestigingsplaats voor bedrijven, een dynamische plek met winkels en horeca, en vooral een knooppunt om verder te reizen per vliegtuig, trein, bus of auto. Deze activiteiten belasten de omgeving. Schiphol ziet het als een uitdaging en kans om de juiste afwegingen te maken tussen economie en milieu, luchtvaart en leefbaarheid.

4 maanden proef

In dit kader past de proef met het rijden op BioDiesel waarbij de komende maanden ongeveer 40 trekkers, catering-, bird control-, lease- en bestelwagens op de luchthaven op de 100 procent BioDiesel rijden. Als dit na 4 maanden goed blijkt te werken, gaan er nog meer voertuigen op BioDiesel rijden.

Afgewerkt frituurvet

De BioDiesel voor dit grondtransport, bestaat voor 100 procent uit afgewerkt frituurvet en bevat geen fossiele brandstoffen. ‘Het gebruik van 100 procent BioDiesel voor onze voertuigen geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van duurzaam ondernemen op Amsterdam Airport Schiphol. We hebben de ambitie uitgesproken om in 2012 voor eigen activiteiten CO2-neutraal te zijn. De inzet van duurzame mobiliteit draagt hieraan bij’, aldus Ad Rutten, Executive Vice President en COO van Schiphol Group.

Meer informatie
Voor een overzicht van Schiphol milieu-activiteiten zie www.schiphol.nl/cr-3d.

Voor een uitgebreid artikel over Schiphol, de stad (meerwaarde van periodiek mobiliteitsonderzoek) door Richard van de Werken, Verkeer en Vorm / Gerben Meijering, SOAB adviseurs, zie Verkeerskunde editie 5 (augustus 2011).


 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Op 5 september werd het startschot gegeven door de heer Ad Rutten (Schiphol Group; rechts) en Adriaan den Heijer (Hub Operations KLM; links). Zij voorzagen de eerste auto's van de nieuwe BioDiesel.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.