Groengasvulpunt voor stadsbussen Leeuwarden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

In Leeuwarden is een nieuw groengasvulpunt voor stadsbussen geopend op het busstallingterrein van Arriva, vlak bij het busstation. De groengas-stadsbussen hoeven nu meer naar de rand van de stad te rijden om te tanken.

Tot voor kort maken de groengasbussen van Arriva gebruik van een tanklocatie aan de rand van de stad. Dit betekende dat de chauffeur na de laatste dienst door de stad moest rijden om te kunnen tanken. Dat is kostbaar en niet duurzaam, vond de provincie. Het nieuwe vulpunt is nu bij de busstalling aangelegd, vlak bij het busstation.

Keuze groengasbussen en vulpunt
Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer voor Noord- en Zuidwest-Fryslân is gevraagd wat de kosten zijn van het rijden op groengas in het hele gebied en alleen in Leeuwarden. Uiteindelijk is ervoor gekozen om alleen de stadsbussen in Leeuwarden op groengas te laten rijden. Deze keuze is gemaakt op basis van het aantal kilometers dat de bussen op één tank kunnen rijden en de kosten die rijden op groengas met zich meebrengen.

Vervoerder Arriva heeft aangeboden om een nieuw vulpunt te laten bouwen op haar eigen busstallingterrein. Afgesproken is dat een eventuele nieuwe vervoerder voor een volgende concessie ook gebruik mag maken van dit vulpunt, dat de komende 20 jaar in werking moet blijven. De kosten voor het vulpunt zijn ruim 2 miljoen euro, inclusief onderhoud.

Taxi’s en particuliere auto’s
Het vulpunt is vooralsnog voor de stadsbussen in Leeuwarden bedoeld, maar is gebouwd voor een uitbreiding met gasbussen en andere voertuigen op gas. Dit zijn bijvoorbeeld taxi’s die op gas rijden en in opdracht van de gemeente het gehandicapten- en leerlingenvervoer uitvoeren. Ook particuliere auto’s zouden er kunnen tanken.

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer, wethouder Thea Koster en Arriva-directeur bussen, Ietze van der Meer openden op vrijdag 6 september het groengasvulpunt voor bussen in Leeuwarden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.