Groengasdag in teken van rijden op aardgas

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Tijdens de eerste Landelijke Groengasdag op 1 juni 2012 wordt ruim aandacht besteed aan het rijden op groengas. In onder meer Groningen, Hardenberg, Utrecht, Leeuwarden en Roosendaal vinden presentaties en demonstraties plaats op dit gebied. De dag wordt georganiseerd door de Vereniging GroengasMobiel.

In Nederland wil het nog niet erg vlotten met groengas en aardgas. Er rijden ruim 4.000 voertuigen op deze brandstoffen. In Italië zijn het er 700.000, terwijl Duitsland en Zweden het met 90.000 respectievelijk 30.000 ook goed doen. Wereldwijd staat de teller op meer dan tien miljoen. Dit zullen er snel meer worden.

Gering aantal tankstations

Autofabrikanten als Fiat, Opel, Mercedes-Benz en Volkswagen leveren af fabriek personenauto’s op groen- en aardgas. Een beperking voor het gebruik hiervan in ons land is momenteel het geringe aantal tankstations. Dit zijn er nu bijna 100 voor aardgas en 40 voor groengas.

Vrachtverkeer

Hierdoor blijft het gebruik vooralsnog beperkt tot het beroepsvervoer. Zo heeft openbaar vervoerder Connexxion bussen op CNG in gebruik. Op de BedrijfsautoRAI afgelopen april boden de meeste producenten van vrachtwagens varianten aan op CNG en LNG (Liquid Natural Gas). De laatste brandstof biedt goede perspectieven voor vervoer over lange afstanden.

Meer bekendheid voordelen groengas

De Landelijke Groengasdag moet leiden tot meer bekendheid met de voordelen van het rijden op groengas, zegt Mathijs Groeneveld, bestuurslid van GroengasMobiel. ‘Groengas is een aantrekkelijk alternatief voor benzine en diesel. Het is milieuvriendelijk en het is goedkoper dan benzine.’ Groengas is biogas, dat is opgewerkt tot de kwaliteit van aardgas. De laatste is ook beschikbaar voor auto's in de vorm van Compressed Natural Gas (CNG) en Liquid Natural Gas (LNG).

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

In Nederland zijn er momenteel bijna 100 tankstations voor aardgas en 40 voor groengas(Foto's: GroengasMobiel/Rob Essenberg)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.