Greenwashing: duurzame mobiliteit met één e-auto per bedrijf

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De meeste Nederlandse bedrijven voeren een beleid waarbij duurzame mobiliteit bovenaan de agenda staat. Toch doen de meeste organisaties dit vanwege greenwashing: de maatregelen dienen veel meer de marketing van het bedrijf, dan de zorg om het milieu. Dit stelt Marco Maréchal van adviesbureau Connecting2Day.

Als voorbeeld noem Maréchal het gebruik van de elektrische fiets, die vaak de gewone fiets vervangt. ‘In veel gevallen draagt de elektrische fiets niets bij aan het streven naar minder CO2-uitstoot. Alleen wanneer de elektrische fiets ervoor zorgt dat mensen de auto thuis laten staan kan een verschuiving richting duurzaamheid optreden. De elektrische fiets kan met gemak 30 kilometer afleggen, zonder op te laden. Dus in plaats van de auto te nemen van Amsterdam naar Utrecht, kun je ervoor kiezen om de fiets te nemen. Deze oplossing is duurzaam en zeer effectief.’ Dit vertelde Maréchal tijdens een presentatie over de houding van het publiek ten opzichte van elektrisch rijden op de vakbeurs Verkeer&Mobiliteit, afgelopen december in Houten.

‘Een ander voorbeeld van greenwashing is, dat er verschillende bedrijven zijn, die slechts één elektrische auto aanschaffen, wat slechts een bescheiden bijdrage levert aan het terugdringen van de milieubelasting.  Wel groeit de groep bedrijven die steeds serieuzer let op de milieuaspecten’, vertelde Maréchal, ‘steeds vaker is aan de orde of het gevoerde mobiliteitsbeleid gunstig uitpakt voor het milieu.’ Volgens hem is het van belang, om de elektrische auto een kans te geven, en niet te snel een oordeel te vellen over de resultaten op de korte termijn. ‘De verbrandingsmotor bestaat al eeuwen en is inmiddels sterk geoptimaliseerd, gun de elektrische auto ook deze ontwikkeling. Op de lange termijn heeft een elektrische auto volop kansen om op het gebied van duurzaamheid beter te scoren dan de huidige auto’s.’

 
Auteur: Joske van Lith

Alleen wanneer de elektrische fiets ervoor zorgt dat mensen de auto thuis laten staan kan een verschuiving richting duurzaamheid optreden, aldus Maréchal.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.