Gratis winkelbus in Amersfoort

maandag 20 september 2004
timer 2 min

Een proef met een gratis spitsbus tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht of tussen Amersfoort en Utrecht is van de baan. Van de negen gratis openbaarvervoeropties die Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht voorlegde aan de provinciale commissie Infrastructuur, Mobiliteit en Economische ontwikkeling (IME), is gekozen voor de goedkoopste variant: een gratis winkelbus in Amersfoort. De provincie gaat nu in overleg met de gemeente Amersfoort een praktisch plan maken voor de proef.

Een proef met gratis openbaar vervoer is onderdeel van het Provinciale Coalitieakkoord 2003-2007 en is opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Mobiliteitsplan (UMP) 2004-2008. De gratis winkelbus zal naar verwachting begin volgend jaar van start gaan en een halfjaar duren.
De proef is geslaagd als meer mensen gebruik gaan maken van het openbaar vervoer en het minder autovervoer in het stedelijk gebied oplevert. De gratis winkelbussen zijn bedoeld voor de bewoners van de wijk Nieuwland. Vervoerder Connexxion zet daarvoor op de zaterdag, koopzondag en koopavond speciale pendelbussen in die vanaf de rand van de stad naar het centrale winkelcentrum rijden.
Een vervolg van de proef is afhankelijk van de uitkomsten en resultaten. In het UMP is een bedrag van 95.000 euro gereserveerd voor de proef met gratis ov. Alle voorgestelde varianten vielen duurder uit, hoewel de proef met gratis winkelbussen met 6.000 euro ‘overschrijding’ het minst duur is. De extra kosten worden betaald uit het Stimuleringsfonds Openbaar Vervoer.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.