Gratis fiets stallen met OV-chipkaart

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Gratis stallen met toezicht? Dat kan sinds begin deze maand in de nieuwe fietsenstalling bij station Helmond,  zo laat Fietsberaad weten. In en uitchecken gebeurt met de OV-chipkaart.

De nieuwe stalling is een initiatief van de gemeente Helmond, het kenniscentrum CROW-Fietsberaad en NS.

Chipstallen
Het nieuwe stationsgebouw van Helmond heeft een inpandige NS Fietsenstalling met plek voor 2000 fietsen. De stalling wordt de komende twee jaar gebruikt als proeftuin voor nieuwe technische ontwikkelingen. Eén van die nieuwe technieken is het 'chipstallen'. De stalling is daarvoor ingericht met een aantal genummerde en met een kleur gemarkeerde sectoren. Bij de ingang kan de fietser op schermen zien waar nog plek is. Hij checkt met behulp van zijn OV-chipkaart in bij een sector, om vervolgens zijn fiets weg te zetten. Bij terugkomst checkt hij eerst weer uit met de chipkaart, om met de fiets de stalling te verlaten.

De stalling is formeel niet beveiligd maar de in- en uitcheckproceduresamen met de steekproefsgewijze controle door de beheerder zorgt dat de fiets een stuk veiliger staat. Voordeel voor de beheerder is verder dat hij kan controleren hoe lang een fiets er staat. Het maximum is tien dagen. Buiten de stalling mogen geen fietsen meer staan.

 
Auteur: Marieke Hut

Chipstallen in station Helmond

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.