GPS-volgsysteem achterhaalt gestolen scooter

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Alleen al in 2013 zijn in Nederland ruim 13.000 scooters gestolen. Hiervan kwam maar 25% terug bij de rechtmatige eigenaar. Daarom startte in oktober de campagne ‘Blijf van mijn scooter af’. Het eerste succes is geboekt:  een gestolen scooter, uitgerust met een VbV-SCM-goedgekeurd volgsysteem, is teruggevonden.

De campagne is een initiatief van Verzekeraars, Politie, ANWB, de tweewielerbranche en technische beveiligingsbranche. Doel is de scooterrijder te wijzen op de voordelen van een GPS-volgsysteem in de strijd tegen diefstal. Unigarant Verzekeringen, de grootste bromfietsverzekeraar, stimuleert als eerste het gebruik van een VbV – SCM goedgekeurd GPS-volgsysteem onder haar verzekerden.

Gevonden
In de nacht van 3 op 4 december is de scooter van een verzekerde van Unigarant gestolen uit een beveiligde parkeergarage in Amsterdam. De meldkamer van de politie kon via het GPS-volgsysteem zien waar de scooter stond, hoe laat deze was gestolen en waar hij zich daarna bevond. De politie was binnen een kwartier ter plaatse en vond de scooter. 

Opsporing knelpunt
Gemma Warmerdam, secretaris Gemotoriseerde Tweewielers van RAI Vereniging, noemt het een goed initiatief maar plaatst ook een kanttekening: ‘Aanpak van diefstal is hard nodig, want door diefstal is de premie in enkele steden zo hoog dat het een drempel is voor de aanschaf van een scooter. Inbouwen van een volgsysteem of het gebruik van een data tag in ruil voor lagere premie is een prima aanpak. Zwakke plek blijft wel opvolging door de politie. Door het grote aantal meldingen van scooterdiefstal, komen zij helaas te vaak niet aan opsporing toe.’

Bron: RAI Vereniging

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.