Gewijzigde aanbestedingsregels kleinschalige mobiliteitsoplossingen

dinsdag 5 juli 2016
timer 3 min
Mr. Joost van de Wetering (Infense Advocaten), heeft voor het CROW, de meest relevante wijzingen in de Aanbestedingswet 2012 voor doelgroepenvervoer op een rij gezet. Deze wijzigingen gelden voor aanbestedingen die na 1 juli 2016 worden bekendgemaakt.

 

De wijzigingen betreffen onder meer uitsluitingsgronden, geschiktheidseisen, gunningscriteria, lage inschrijvingen en dialoogvormen.

Uitsluitingsgronden
In een aanbestedingsprocedure mogen eisen gesteld worden aan de inschrijver. Wanneer een inschrijver niet voldoet aan een of meer van die eisen, mag – uitzonderingen daargelaten – de opdracht niet aan hem gegund worden. Voor bepaalde uitsluitingsgronden geldt dat een aanbestedende dienst een inschrijver nu verplicht in de gelegenheid moet stellen om te bewijzen dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om zijn betrouwbaarheid aan te tonen.

Drie jaren
Per 1 juli 2016 kent de Aanbestedingswet een aantal nieuwe facultatieve uitsluitingsgronden op het gebied van milieu-, sociaal en arbeidsrecht. Zo kan een vervoerder die zijn personeel niet conform de cao heeft uitbetaald ( nu een wettelijke eis), onder beschreven omstandigheden, tot drie jaren daarna worden uitgesloten bij aanbestedingen.

Volgens een nieuw artikel mag de aanbesteder eisen dat de inschrijver in de afgelopen drie jaren geen blijk heeft gegeven van ‘aanzienlijke of voortdurende tekortkomingen bij de uitvoering van een wezenlijk voorschrift van een eerdere overheidsopdracht’. Uitsluiting kan volgen wanneer ‘dit heeft geleid tot vroegtijdige beëindiging van die eerdere opdracht, tot schadevergoeding of tot andere vergelijkbare sancties’.

Geschiktheidseisen, gunningscriteria en lage inschrijvingen
Aan de Aanbestedingswet wordt niet alleen een aantal nieuwe uitsluitingsgronden toegevoegd, maar ook enkele nieuwe geschiktheidseisen en gunningscriteria, evenals nieuwe regels ten aanzien van een abnormaal lage inschrijving. Zo bepaalt de wet nu dat wanneer een inschrijving abnormaal laag lijkt, de aanbestedende dienst verplicht is de inschrijver te verzoeken om toelichting. Wanneer vervolgens blijkt dat de inschrijving abnormaal laag is omdat niet voldaan wordt aan de verplichtingen op milieu- sociaal en arbeidsrecht (zoals de cao), is de aanbestedende dienst verplicht de inschrijving terzijde te leggen. Dat impliceert overigens dat ook een verliezend inschrijver de aanbestedende dienst hiertoe kan dwingen. In andere gevallen ontstaat geen verplichting tot afwijzing van de inschrijving en blijft de mogelijkheid tot afwijzing ongewijzigd.

Dialoog
Wanneer nieuwe vervoersconcepten en contractvormen worden ontwikkeld kan het wenselijk zijn om met de markt in gesprek te gaan over een goede vormgeving daarvan. Aanbestedingsprocedures met dergelijke mogelijkheden tot dialoog zijn bijvoorbeeld de procedure van de concurrentiegerichte dialoog, de mededingingsprocedure met onderhandelingen (voorheen genoemd: onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking) en de procedure van het innovatiepartnerschap. Daarnaast maakt de Aanbestedingswet in artikel 2.25 nu expliciet melding van de mogelijkheid tot een marktconsultatie voorafgaand aan een aanbestedingsprocedure.

Drempelwaarde
De Aanbestedingswet geldt voor overheidsopdrachten. Dat zijn opdrachten waarvoor een aanbestedende dienst opdrachtgever is. Overheidsopdrachten moeten Europees aanbesteed worden vanaf een drempelwaarde. Voor (vervoer)diensten bedraagt die drempelwaarde in de jaren 2016 en 2017 135.000 euro voor de centrale overheid en 209.000 euro voor andere aanbestedende diensten. De wijzigingen in de Aanbestedingswet zijn met name van invloed op aanbestedingen van opdrachten boven de drempelwaarde.

Lees hier het hele artikel van Mr. Joost van de Wetering

Mr. Joost van de Wetering

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.