Gesproken reisinformatie voor blinden op haltes in regio Utrecht

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
Bl
Blinde en slechtziende reizigers in de regio Utrecht kunnen binnenkort zelf horen op welk tijdstip trams en bussen vertrekken. In Utrecht en Amersfoort worden alle tramhaltes en een aantal bushaltes voorzien van displays met actuele vertrektijden. Op de paal wordt een grote drukknop aangebracht waarmee de vertrektijden auditief worden weergegeven.

Provincie Utrecht en Bestuur Regio Utrecht willen de komende jaren zo’n 450 displays plaatsen op diverse OV-haltes. De dynamische informatieschermen komen in eerste instantie te staan op alle tramhaltes en de drukkere bushaltes.

 

GPS
Om de actuele reistijden op de haltes te kunnen tonen, is een dynamisch reisinformatiesysteem ontwikkeld dat met behulp van onder andere GPS-technieken berekent hoe lang nog het duurt tot de bus bij de halte aankomt. Gegevens worden vanuit de boordcomputer van de bus via een centraal systeem vertaald naar reizigersinformatie op de haltes. Op de display wordt de te verwachten aankomst van de bus aangegeven en continue bijgesteld, afhankelijk van de doorstroming van het verkeer. Omdat dit systeem voor blinden en slechtzienden niet toegankelijk is, is het mogelijk de tekst op het display door een computer te laten oplezen.


 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.