Gericht toezicht in ov helpt: kwart minder zware incidenten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Na
Nadrukkelijk en zichtbaar toezicht houden in het openbaar vervoer op risicoplekken en op risicotijden, vermindert het aantal zware incidenten met zo'n 25 procent. Dat blijkt uit de pilot 'Verbeterd toezicht'. De  ministers van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu verlengen de proef met twee maanden.

‘Verbeterd toezicht’, zo heet de pilot waaraan een aantal regionale vervoerders, onder de vlag van de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland, in het afgelopen jaar heeft meegewerkt. Kern hiervan is een nauwkeuriger en efficiënter inzet van zeer zichtbare toezichthouders en servicemedewerkers op bekende risicoplekken en risicotijdstippen.


Veiligheidsgevoel van chauffeurs

Uit de resultaten blijkt een spectaculaire daling van het aantal (zwaardere) incidenten in het openbaar vervoer met 23,65 procent, met een uitschieter in het stads- en streekvervoer Almere van ruim 50 procent. Naast de daling van het aantal incidenten in het openbaar vervoer, steeg ook het veiligheidsgevoel van chauffeurs. Zij beoordelen dit nu met een 7 in plaats van 6,2.

Taskforce Veiliger Openbaar vervoer

Deze pilot vloeit voort uit de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, die in 2009 onder regie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) werd ingesteld. De ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu, concessieverleners, werkgevers, vakorganisaties, politie en het Openbaar Ministerie (OM) werkten daarin 16 maatregelen uit die de sociale veiligheid in het openbaar vervoer moesten verbeteren.

Twee van deze maatregelen gaan over efficiëntere inzet van toezichthouders en over uitbreiding van menselijk toezicht. Beide maatregelen zijn gecombineerd in de pilot ‘verbeterd toezicht’ die op 1 september 2011 van start ging en een jaar duurde.

Opdrachtgevers en financiers van deze pilot zijn de ministeries van BZK, IenM, de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant, de Stadsregio Amsterdam (SRA), het Samenwerkingsverband regio Eindhoven (SRE) en de gemeente Almere.

60 toezichthouders 

De ministers van BZK en IenM zijn onder de indruk van de resultaten en hebben een overbruggingssubsidie voor twee maanden beschikbaar gesteld voor de inzet van bovenregionale veiligheidsteams in het openbaar vervoer. Met deze subsidie kunnen de 60  toezichthouders, die in het kader van een proefproject tot 1 september zijn ingezet, in dienst blijven. Vanaf 1 november

Gericht en zichtbaar toezicht vermindert het aantal zware incidneten in het openbaar

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.