Genomineerden WOW-prijs bekend

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Het landelijke platform WOW (Water Ontmoet Water én Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de jaarlijkse prijs die tijdens de landelijke WOW-dag op 4 april wordt uitgereikt.

WOW is een initiatief van verschillende weg- waterbeheerders, en organiseert en stimuleert, als platform, de landelijke ontmoeting van waterbeheerders van rijk, provincies, gemeenten, havenbedrijven en waterschappen. WOW beoogt de uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van samenwerking tussen waterbeheerders.

Uit de 40 inzendingen zijn vijf genomineerden gekozen:

1. Baggertubes Oosteinderpoel
De oevers van de Oosteinderpoel, een beschermd natuurmonument nabij Aalsmeer, hebben flink te lijden van de scheepvaart in de Ringvaart. De golven en zuigkracht van passerende schepen veroorzaken veel afslag. De baggertubes zijn buizen van stevige synthetische stof, die gevuld worden met bagger en als een buffer langs de oever worden geplaatst. Die wordt zo goed beschermd.

2. Praktijkonderzoek Dijken op Veen
Noord-Holland is een provincie met veel dijken op veen. Om geen risico’s bij hoog water te lopen, wordt er gewerkt met ruime marges. Dit leidt tot forse dijkontwerpen en hoge kosten. Is het wel nodig om zo fors en kostbaar in te grijpen, met aantasting van landschap, natuur en cultuurhistorische dorpen? Experts spraken het vermoeden uit dat dijken op veen in de praktijk waarschijnlijk sterker zijn dan in theorie wordt aangenomen. De methodiek en resultaten van veldproeven zijn via Twitter en een speciale projectsite uitgedragen.


3. Ruimte voor de Vecht
De primaire waterkeringen langs de Vecht voldoen op hoofdlijnen aan de richtlijnen. Lokaal zijn er echter wel enkele knelpunten. Hoofddoel van het programma Ruimte voor Vecht is dan ook het voor de toekomst garanderen van de veiligheid. Daarnaast zijn de doelen het integraal realiseren van natuuropgaven en het genereren van een sociaaleconomische impuls.


4. Combiplan Nijverdal
Het Combiplan Nijverdal ontlast het centrum van de gemeente door het knelpunt van de N35 aan te pakken. Er komen een nieuwe weg en een nieuw spoor. Een deel van de nieuwe weg en het spoor komen in een tunnel te liggen. De traverse zorgt voor een snellere doorstroming van het verkeer, een hogere betrouwbaarheid van de treinverbindingen en een verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in Nijverdal.


5. Zuidelijke Ringweg Groningen
Rijkswaterstaat, provincie Groningen en gemeente Groningen zetten zich gezamenlijk in voor het ombouwen van de Zuidelijke Ringweg Groningen. Doel daarvan is om niet alleen de rijks- en regionale verkeersproblemen op te lossen, het project draagt ook bij aan stedelijke doelen. Zoals het herstel van het Sterrebos en het over de rijksweg heen verbinden van stadswijken. Maatregelen op het onderliggend wegennet, zoals de verbindingsweg langs de Maaslaan en de aanleg van de Helperzoomtunnel, zijn integraal onderdeel van de oplossing. Platforms, maquettes, interactieve 3D foto’s en een periodieke nieuwskrant, die huis-aan-huis wordt verspreid in de omliggende wijken, zorgen voor communicatie met de omgeving.

De prijs, een bedrag van €15.000 om het idee verder uit te werken, wordt uitgereikt op het de landelijke WOW-dag op 4 april.

Jury
De jury bestaat uit Elisabeth Post (gedeputeerde provincie Noord-Holland), Herman Dijk (dijkgraaf waterschap Groot-Salland) en Edwin Kaats (expert samenwerkingen Twijnstra Gudde). Zij beoordelen op de diversiteit van de betrokken partners, de mate van realisatie/bewezen effect en op het gebruik van innovatieve werkvormen en/of nieuwe media.

 
Auteur: Joske van Lith

Het project Zuidelijke Ringweg Groningen is een van de genomineerden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.