Genomineerden Nationale Verkeersveiligheidprijs

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Donderdag 22 april 2010 reikt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat de eerste Nationale Verkeersveiligheidsprijs uit tijdens het Nationaal Verkeersveiligheidscongres, NVVC, in Rotterdam. Deze nieuwe prijs is een initiatief van het ministerie van V&W, de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid, SWOV, Veilig Verkeer Nederland en de ANWB.

Voor deze prijs zijn drie projecten genomineerd: het schoolfietsroute onderzoek Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, de Veiligheidstraining Landbouwvoertuigen in Fryslân en het Verkeersmeldpunt Rij-instructeurs in Limburg. Voor de verkeersveiligheidsprijs komen projecten in aanmerking die een aantoonbaar en positief effect hebben op de verkeersveiligheid. Belangrijk is dat het te belonen initiatief méér is dan alleen een noodzakelijke oplossing voor een bestaand probleem: het moet anderen inspireren en aanzetten om zelf aan de slag te gaan. Andere beoordelingscriteria zijn het stimuleren van samenwerking tussen partijen en een blijvend effect van het initiatief.

Een vakdeskundige jury bestaande uit Koos Spee (voormalig landelijk verkeersofficier verkeersveiligheid), Peter Elsenaar (voorzitter van de Vereniging Verkeersslachtoffers VVS) en Bert van Wee (hoogleraar Transportbeleid en Logistieke Organisatie aan de TU Delft).

heeft 35 aanmeldingen beoordeeld en hieruit de drie initiatieven genomineerd.

Genomineerden 

Voor de genomineerde schoolfietsroute is aan de hand van een vragenlijst door scholieren concreet aangegeven waar zij problemen ervaren met de verkeersveiligheid. Zo heeft het Waterschap inzicht gekregen in het gebruik en de ervaring van de verschillende routes. Eindresultaat van dit onderzoek was een maatregelenpakket voor 24 locaties, variërend van kleinschalige maatregelen tot de aanleg van een fietspad. Op 17 locaties zijn de maatregelen binnen een jaar uitgevoerd.

Voor de tweede nominatie heeft de Stichting Bevordering Verkeerseducatie, ondersteund door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Friesland (ROF) een veiligheidstraining ontwikkeld voor mensen die gaan werken of al werken met landbouwvoertuigen. In deze VTLV worden mensen theoretisch en praktisch geschoold. De cursus wordt gegeven op werklocaties waardoor er aandacht is voor de specifieke omstandigheden van het (loon)bedrijf. Als extra module wordt er een training gegeven op een slipbaan, waar cursisten bij verschillende snelheden ervaren hoe gevaarlijk het is als je met een tractor in de slip raakt.

De derde genomineerde is het Verkeersmeldpunt rij-instructeurs dat als doel heeft de kennis en de ervaring van rijinstructeurs te gebruiken om de verkeersveiligheid te verbeteren. Bij het meldpunt dat dit jaar wordt opgestart kunnen rijinstructeurs – en later mogelijk ook andere groepen -probleemlocaties melden. Dit meldpunt beoogt op een goede manier subjectieve onveiligheid, fouten in de weginrichting of toegepaste verkeersregels zichtbaar te maken door gebruik te maken van de kennis van professionals.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.