Genomineerden beste paperbijdrage Nationaal verkeerskundecongres 2021 bekend

dinsdag 26 oktober 2021

De begeleidingscommissie voor de beoordeling van de ingediende papers voor het Nationaal verkeerskundecongres 2021 heeft drie papers genomineerd voor de jaarlijkse prijs voor de Beste Bijdrage aan het NVC. Deze papers zijn: ‘Duurzaam veilig binnen de bebouwde kom’ van Alex Roedoe (Mobycon), Intelligente Snelheid assistent (ISA), hoe maken we het samen tot een succes? Van Bas Kramer (gemeente Eindhoven) en De sociale en culturele waarde van infrastructuur van Arjen Kamphuis (gemeente Rotterdam).

Genomineerde 1

Intelligente Snelheid assistent (ISA), hoe maken we het samen tot een succes?

Snelheid is nog steeds een belangrijke factor bij de oorzaak en ernst van de afloop van ongevallen. En daarnaast van invloed op de kwaliteit van de leefomgeving. Van oudsher proberen we met de inrichting van de weg en door educatie te hard rijden tegen te gaan. Vanaf 2022 komt hier ISA bij. Door EU regelgeving komt ISA in alle nieuwe auto’s. Is dit dan de oplossing van het snelheidsprobleem? En is alles geregeld? Dat is wat ons betreft precies de vraag. Wij zijn de gemeenten Eindhoven, Helmond en Tilburg en wij moedigen de inzet van ISA aan. We merken ook dat niet iedereen in het land op dit moment de juiste voorstelling heeft bij ISA en dat dit de discussie over ISA op sommige vlakken nog wat troebel maakt. Ook wij zoeken nog wat naar onze rol. We werken aan lokale pilots, denken mee in de ADAS systemen en randvoorwaarden, willen ISA gebruik aanmoedigen en werken aan Europese deelprojecten mee. Maar we zien toch dat de rol van zeker de lokale overheden scherper mag. Daarom willen we graag op het NVC van gedachten wisselen over ISA en afstemmen hoe we er samen een succes van kunnen maken.’

Genomineerde 2

Duurzaam Veilige vormgeving binnen de bebouwde kom: Er is meer mogelijk dan je denkt.

In de dagelijkse praktijk komen nog steeds situaties binnen de bebouwde kom voor die niet voldoen aan de basiskenmerken voor een Duurzaam Veilige inrichting van wegen. Het is belangrijk om de basisprincipes voor een Duurzaam Veilige inrichting strikter toe te passen, zeker bij de introductie van GOW30 als nieuw inrichtingsprincipe voor uitzonderingssituaties.

Bij het strikter toepassen van de basiskenmerken Duurzaam Veilig kan gebruik worden gemaakt van mogelijkheden die de wetgeving en richtlijnen al bieden om aan aandachtspunten in specifieke situaties tegemoet te komen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Vrijliggende fietspaden langs erftoegangswegen met een snelheidslimiet van 30 km/uur binnen de bebouwde kom (ETW30)
  • Onverplicht fietspad in plaats van verplicht fietspad langs erftoegangswegen met een snelheidslimiet van 30 km/uur binnen de bebouwde kom (ETW30)
  • Gebiedsontsluitingswegen met een snelheidslimiet van 30 km/uur binnen de bebouwde kom (GOW30) in uitzonderingssituaties waar geen andere oplossingen mogelijk zijn
  • Meer toepassen van erven met een bijbehorende snelheidslimiet van 15 km/uur (ETW15) binnen de bebouwde kom in plaats van erftoegangswegen met een snelheidslimiet van 30 km/uur (ETW30)

Genomineerde 3

De sociale en culturele waarde van infrastructuur

Om de maatschappelijke betekenis van infrastructuur beter te verankeren in intersectorale stedelijke opgaven is - aan de hand van focusgroepgesprekken en een survey - onderzoek verricht onder bewoners van de regio Rotterdam naar de beleefde sociale en culturele waarde van infrastructuur. Inzicht en kennis hieromtrent is schaars waardoor infrastructurele opgaven en bestuurlijke afwegingen hieromtrent zich onterecht beperken tot de functionele en economische dimensie van infrastructuur.

Het voorliggende paper en achterliggend onderzoek met als titel ‘Op de schaal van infrastructuur’ (Kamphuis, 2020) levert niet alleen nieuwe kennis maar ook inzicht op over de sociale en culturele waarde van infrastructuur die kan bijdragen aan een hernieuwd en breder maatschappelijk debat over de rol van infrastructuur voor de samenleving. Het onderzoek spitste zich toe op de volgende drie verschillende ‘iconische’ infrastructuurprojecten in Rotterdam: de Erasmusbrug, de Maastunnel en station Rotterdam Centraal.

Kom ook naar het Nationaal verkeerskundecongres 2021

Wilt u ook weten wie de winnaar is van de beste paperbijdrage 2021? Kom dan ook naar het Nationaal verkeerskundecongres 2021.
Aanmelden kan hier.

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.