Gemengd beeld van groei in transportsector

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min
On
Onderzoeksbureau Panteia verwacht voor het totale goederenvervoer een groei van 1,9 procent in 2015, doordat de wereldeconomie opleeft door lage olieprijzen. Dit blijkt uit de 24e editie van de Korte Termijn voorspeller van Panteia. Over het volgende jaar, voorziet Panteia een lagere groei. Dan wordt een langzame afbouw verwacht van het vervoer van goederen die traditioneel richting Duitsland worden vervoerd, zoals ertsen en energieproducten, zoals steenkolen. 

Panteia voorspelt dit jaar een groei van 1,9 procent in het wegvervoer. Dat is 13 miljoen ton meer dan in 2014. Ook de verwachtingen voor het tankervervoer over de weg zijn gunstig. De groei voor het vervoer van eindproducten en containers worden gezien als gemiddeld. Voor 2016 verwacht Panteia een groei van 1,7 procent vervoerd volume. Dat is 12 miljoen ton meer. Daarmee groeit in 2016 het wegvervoer het hardst van alle modaliteiten.
 
Binnenvaart gemengd beeld
De transportindex voor de binnenvaart nam in 2014 sterk toe ten opzichte van 2013. Voorlopig is er in 2015 een kleine toename in het aantal reizen ten opzichte van 2014. De recente opening van het Maximakanaal bij Den Bosch zorgt voor lagere transportkosten van en naar Veghel. Middelgrote schepen nemen daarmee de plaats in van de kleinere schepen (CEMT II en kleiner). De middelgrote schepen hebben hierdoor genoeg lading te vervoeren, maar de kleine schepen moeten elders op zoek naar lading. Met betrekking tot het internationale vervoer is het beeld gemengd. In 2015 verwacht Panteia gemiddelde groei, maar in 2016 zwakt die groei af. Op het totaal vervoer voor de binnenvaart wordt dit jaar 1,8 procent meer volume verwacht en in 2016 0,9 procent meer volume.
 
Spoorkosten lopen trapsgewijs op
De kosten voor spoorvervoer lopen op. De gebruikersvergoeding van het spoorvervoer in 2015 is minder hard gestegen dan oorspronkelijk gepland. In eerste instantie was een verhoging van 30 procent gepland, maar het is een trapsgewijze verhoging van 10 procent geworden in 2015 en 10 procent in 2016. In vergelijking tot andere modaliteiten is dit alsnog een flinke stijging. Waar het spoorvervoer met prijsverhoging te maken heeft, is de binnenvaart, zeevaart en het wegvervoer goedkoper uit als het gaat om brandstof. Dit zorgt op een aantal bestaande trajecten voor concurrentie. Desondanks wordt er door marktpartijen ingezet op spoorvervoer op andere trajecten. Ten opzichte van de vorige KTV wordt de voorspelling gehandhaafd, de verwachting is nog steeds 2,8 procent meer volume. Voor het jaar 2016 wordt er een groei van 1,1 procent verwacht.
 
Panteia is een allround onderzoeksbureau voor economisch en sociaal beleidsonderzoek, transportonderzoek en marktonderzoek. Het onderzoeksveld omvat de volledige breedte van de maatschappij.
 
De KTV kunt u hier aanvragen.

foto: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.