Gemeenten Groningen, Heerenveen en provincie Gelderland winnen OVL-awards

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeenten Groningen en Heerenveen en de provincie Gelderland hebben de OVL-award gewonnen. Deze werden 17 november uitgereikt door de Taskforce Verlichting tijdens het Klimaatcongres 2010.

De winnaars ontvingen de prijs vanwege de bijzondere inzet en resultaten op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting en het terugdringen van lichthinder.

 

Gemeente Groningen

De gemeente Groningen werd verkozen tot winnaar in de categorie grote gemeenten (> 80.000 inwoners). De gemeente heeft bijna 20% energie bespaard door verlichting te dimmen. Daarnaast heeft de gemeente een nieuwe dimmer laten ontwikkelen om nog meer energie te kunnen besparen. De dimmer is bijzonder omdat hij vijf dimstanden heeft en op elk moment kan worden ingeschakeld. De dimmer is inmiddels in productie en wordt nu ook door andere gemeenten ingezet.

 

Gemeente Heerenveen

Heerenveen is winnaar in de categorie gemeenten kleiner dan 80.000 inwoners. Ook deze gemeente heeft al veel bespaard en is bovendien bewust - en met succes - afgeweken van de landelijke richtlijnen voor verlichting. Daarmee heeft de gemeente er mede voor gezorgd dat deze richtlijnen thans worden herzien. Ook is Heerenveen initiatiefnemer van de Light Challenge, een wedstrijd waarin studenten worden uitgedaagd om innovatieve en energiezuinige verlichtingsoplossingen te ontwerpen.

 

Provincie Gelderland

In de categorie provincies won Gelderland. Deze provincie bespaart veel energie op de openbare verlichting langs de provinciale wegen en is zeer actief in de ondersteuning van de eigen gemeenten. Ook heeft Gelderland er als trekker van het IPO-project voor gezorgd dat alle Nederlandse provincies inmiddels werk maken van energiebesparing in de openbare verlichting.

 
Auteur: Joske van Lith

De winnaars en genomineerden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.