Gemeente Tilburg lanceert proef met voetgangersapp
Aanleiding voor de proef is dat gemeente Tilburg vaak klachten van inwoners krijgt, dat verkeerslichten te kort op groen staan. “Via de app krijgt het verkeerslicht door dat er iemand in de buurt is en hoeveel tijd die nodig heeft om over te steken. Op basis daarvan bepaalt de app hoe lang het licht op groen blijft staan”, zo staat op de website van de gemeente te lezen over de werking van de app.
Met de CrossWalk kan het geluid van ratelklikkers uitgeschakeld worden, wat geluidsoverlast tegen kan gaan. Alleen wanneer het verkeerslicht blinde of slechtziende voetgangers signaleert, wordt het geluid weer ingeschakeld.
Voetganger centraal
Dit innovatieve systeem van gemeente Tilburg past binnen de Mobiliteitsaanpak 2040 van de gemeente. Het kan voor de mobiliteit van de toekomst lonen om de focus op lopen te leggen. ”Vroeger dachten we vanuit het asfalt, nu vanuit de gebruikers. Dus ook vanuit doelgroepen, zoals ouderen”, verklaart de mobiliteitswethouder.
“De voetganger is in het mobiliteitsdenken vaak een ondergeschoven kindje. Maar uiteindelijk is iedere verkeersdeelnemer in de first and last mile voetganger”, gaat Jacobs verder. Het kan voor de mobiliteit van de toekomst lonen om de focus op lopen te leggen. Tijdens het evenement ‘Lopen Loont’ op 4 juli in Rotterdam wordt de voetganger ook centraal gesteld.
Lees ook het interview met Mario Jacobs: 'Ik ben een vooruitgangsoptimist'.
Dat Tilburg sowieso meer aandacht wil schenken aan langzaam vervoer, blijkt ook uit het gastheerschap van de gemeente voor het Nationaal Fietscongres op 20 en 21 september. In diezelfde week wordt gevierd dat de fiets 100 jaar bestaat.
Reactie plaatsen •