Gemeente Stichtse Vecht schuldig aan dodelijk motorongeval

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De rechtbank in Utrecht  heeft op maandag 10 december de gemeente Stichtse Vecht schuldig bevonden aan een dodelijk ongeval dat in 2009 plaatsvond in Tienhoven.  

Een motorrijdster en haar passagier kwamen ten val toen ze over hobbels in de weg reden. Zij verongelukten  doordat zij onder een tegemoetkomende wagen terecht kwamen. De gemeente krijgt een boete opgelegd van 22.500 euro, waarvan 7.500 voorwaardelijk.

De gemeente was al vóór 2009 door buurtbewoners gewaarschuwd voor de hobbels. Eerder  vond op dezelfde weg al een ongeval plaats, waarbij een motorrijder viel. De gemeente heeft de weg toen wel gemeten, maar die meting is verkeerd uitgevoerd. De rechtbank oordeelde dat de gemeente na begin maart 2009 verkeersmaatregelen had kunnen en moeten nemen om aan de verkeersonveilige situatie een einde te maken. Dan wel het gevaar te beperken, door het gevaarlijke weggedeelte af te zetten, of direct bij de hobbels een waarschuwing te plaatsen of een toereikende snelheidsbeperking in te stellen. Dit is niet gebeurd. De dood van de motorrijdsters is naar het oordeel van de rechtbank een gevolg van de nalatigheid van de gemeente.

Ingewikkeld juridisch probleem
Bij deze uitspraak speelde nog een ingewikkeld juridisch probleem: lagere overheden kunnen niet vervolgd worden voor werkzaamheden die ze doen of nalaten die ‘puur’, uitsluitend, overheidstaak zijn. Ze kunnen alleen vervolgd worden voor dingen die ook door derden kunnen worden gedaan of nagelaten . De rechtbank is van oordeel dat derden op dezelfde manier als de gemeente hadden kunnen besluiten om direct tijdelijke verkeersmaatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een bord met 30 km, een afzetting of een duidelijke waarschuwing bij de hobbels. De rechtbank spreekt de gemeente wel vrij voor het niet egaliseren van de weg omdat het niet helemaal duidelijk is of ook derden op dezelfde manier hadden kunnen besluiten tot het egaliseren van de weg. De rechtbank spreekt de gemeente daarom van dit onderdeel vrij. Klik hier voor de volledige uitspraak. 

Naschrift (Yda Matthijssen, ANWB Rechtshulp)
Civielrechtelijk was de wegbeheerder al aansprakelijk voor schade van verkeersdeelnemers ten gevolge van een gebrek aan de weg. De wegbeheerder kan zich voor deze aansprakelijkheid verzekeren. Maar dat de wegbeheerder ook strafrechtelijk aansprakelijk kan zijn, is nieuw (zie Verkeerskunde 7/12).

Voor de verkeersdeelnemer is het belangrijk dat hij veilig thuiskomt en onderweg geen letsel oploopt of zelfs overlijdt door slecht (onderhouden) wegdek, gevaarlijke verkeersdrempels of andere gevaarlijke wegsituaties. Voor de verkeersdeelnemer is deze uitspraak dan ook goed nieuws. Met deze uitspraak worden de wegbeheerders op scherp gezet. Vervolgd en veroordeeld worden voor dood door schuld heeft ongetwijfeld een andere impact op de wegbeheerder en de betrokken ambtenaren dan een schade die door de verzekeraar wordt afgewikkeld. De wegbeheerder zal ondanks alle bezuinigingen toch tijdig maatregelen moeten nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Lees hier meer over het boek 'Aansprakelijkheid van de Wegbeheerder' van Verkeersrecht

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.