Gemeente Groningen trekt lering uit verzakkingen parkeergarage Damsterdiep

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een projectevaluatie door Reinder Hoek, gemeentesecretaris van de gemeente Leeuwarden tevens voorziiter van de onderzoekscommissie, naar verzakkingen van Groningse parkeergarage Damsterdiep levert een aantal stevige conclusies op. Het college van B&W wil leren van de lessen van de bouw van deze parkeergarage.

Het college van B&W ziet het evaluatierapport als handleiding voor de gemeentelijke rol als opdrachtgever van grote projecten. Verzakkingen bij de bouw van de parkeergarage Damsterdiep leidden tot een conflict tussen de gemeente en de bouwer. De bouw stond een tijd stil waardoor de garage later klaar was. Het conflict kostte de gemeente miljoenen euro’s.

Verantwoordelijkheden te laag in de organisatie
Twee belangrijke conclusies uit Hoeks onderzoek: de verantwoordelijkheden waren te laag in de gemeentelijke organisatie belegd. En bij belangrijke keuzes in het proces hadden de afwegingen meer expliciet moeten worden gemaakt.

Aanbestedingsvorm
‘Het rapport bevat een aantal stevig conclusies en het college neemt het rapport zeer ter harte’, zegt wethouder Joost van Keulen. ‘De geleerde lessen uit het rapport gaan we gebruiken bij huidige en toekomstige projecten.’ Het rapport gaat vooral over de aanbestedingsvorm, de omgang met conflicten en de inrichting van de projectorganisatie en de communicatiestructuur.

Externe expertise
B&W merkt op dat de toenemende complexiteit van bouwprocessen om verdere professionalisering van contractmanagement en risicomanagement vraagt. ‘Ook op deze terreinen moet de organisatie nog verder leren’, aldus B&W. ‘Tegelijkertijd blijft het nodig op onderdelen externe expertise in te huren.’

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Parkeergarage Damsterdiep in gemeente Groningen (Foto: Gemeente Groningen)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.