Gemeente, Arriva en bedrijfsleven op de bres voor Amelandse bus

dinsdag 16 mei 2006
timer 2 min

Een onderzoek van adviesbureau AGV naar de toekomst van het openbaar vervoer op de Friese Waddeneilanden schetste een somber beeld. Al binnen en paar jaar zou er niet meer bij iedere boot een bus klaarstaan om bewoners en toeristen naar hun bestemmingen te rijden. Dat accepteren de gemeente Ameland en het bedrijfsleven niet. Zij sloegen de handen ineen en presenteerden begin april gratis ov voor 65-plussers en een snellere bus naar Buren.

Voor ruim 12.000 euro kochten vier grote horecaondernemers op het eiland kaartjes van vervoerder Arriva voor hun gasten. Toeristen die bij deze ondernemers boeken krijgen er een buskaartje bij. De gemeente Ameland stelde eenzelfde bedrag beschikbaar aan de vervoerder en ‘koopt’ daarmee gratis vervoer voor de eilandbewoners van 65 jaar en ouder. Ook wordt de reistijd van de buslijn 132 naar het dorp Buren met 10 minuten verkort door het verleggen van de route en stopt er in de zomermaanden een extra bus aan het strand van Nes.
Ook de provincie heeft oog voor het behoud van de boot-busverbindingen en heeft haar kostendekkendheidseis van 50 procent voor de Waddeneilanden niet langer heilig verklaard. Een pleidooi van de eilanden voor gratis ov met ingang van de nieuwe concessieperiode vanaf 2008, staat nog ter discussie. Beleidsmedewerker Sjon de Haan van de gemeente Ameland legt uit dat een voorstel om gratis ov op de Waddeneilanden te bekostigen uit verhoging van de toeristenbelasting, op dit moment niet aan de orde is. ‘De toeristenbranche op de eilanden voelt een zware druk van de goedkope vliegreizen naar het Zuiden en is om die reden niet bereid een hogere drempel op te werpen voor de Waddentoeristen.’ De Haan hoopt dat de proef met gratis ov voor de Amelandse 65-plussers, net als in het Belgische Hasselt, een eerste stap is op weg naar volledig gratis ov via uitbreiding van gratis ov voor speciale doelgroepen. Ook de inzet van het bedrijfsleven, dat dit jaar in het kader van een proef een pakket kaartjes inkoopt, kan nog worden uitgebreid, zegt De Haan. ‘Er wordt gedacht aan de ontwikkeling van een zogenaamd gemakskaartje, een chipkaart die toegang geeft tot bus, boot, musea en andere voorzieningen. Die chipkaart zou voor de Waddeneilanden bij voorkeur in de plaats moeten komen van de OV-chipkaart. Hoe de toekomst van het ov op de Waddeneilanden er uit gaat zien, zal onder meer afhangen van de resultaten van de Amelandse proef waarbij gemeente, bedrijfsleven en vervoerder de handen ineenslaan.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.