Gelderland wereldprimeur met zelfrijdend voertuig op openbare weg

donderdag 13 augustus 2015
timer 2 min

Vanaf november 2015 zullen zelfrijdende voertuigen op de openbare weg in Gelderland rijden, WEpods genaamd. De WEpod zal automatisch rijden van station Ede/Wageningen naar Wageningen University & Research centre (WUR) en op de Wageningen Campus. Het voertuig wordt momenteel voorzien van de benodigde techniek, waarna het getest wordt in september.

De WEpod heeft geen stuur en geen pedalen. Het voertuig moet uitgerust zijn met allerlei technieken die ervoor zorgen dat het de omgeving kan waarnemen en altijd voor alle andere weggebruikers stopt. Op dit moment wordt de WEpod door ZTI in Tuitjenhorn voorzien van deze techniek. Het voertuig krijgt sensoren voor lokalisatie en beweging, GPS, camera’s en een radar voor een kleur- en dieptebeeld van de omgeving van 360 graden.

Rustige route

Met de WEpod heeft Gelderland een wereldprimeur. Soortgelijke voertuigen – zoals de Rotterdam Rivium shuttle bus en de Heathrow shuttles in Londen – rijden al wel op een aparte rijbaan. Maar de zelfrijdende voertuigen zullen voor het eerst op de openbare weg rijden tussen Ede en Wageningen.

Op de openbare weg zal de WEpod zoveel mogelijk een rustige en achteraf-route nemen, zodat het voertuig het overige verkeer zo min mogelijk hindert. De WEpod rijdt namelijk maximaal 25 kilometer per uur. Verder zal het voertuig niet in de spits rijden. Ook rijdt het niet in het donker of bij slecht weer.

Testfase

In september gaan de WEpods naar Helmond voor een eerste testrit en in november starten de testen van de voertuigen. Dan is er aandacht voor de passagiers, de reacties van alle weggebruikers en de verkeersveiligheid. In mei, juni en juli 2016 is het de bedoeling dat gasten van de WUR van het station naar de universiteit worden vervoerd.

WE staat voor Wageningen Ede en voor iedereen (‘we’) die bij het project betrokken is, zoals de provincie, de FoodValley regio, de projectgroep, de buurtbewoners en de gebruikers. Een pod is een (klein) automatisch voertuig of omhulsel voor kostbare inhoud.

Initiatiefnemer van het project rondom de WEpods is de provincie Gelderland. De gemeente Ede, de gemeente Wageningen en de WUR zijn ook nauw betrokken.

Bron: WEpods.nl

 
Auteur: Else Adriaans

Het EZ-10-voertuig van de firma Easymile uit Frankrijk wordt in Nederland voorzien van alle benodigde techniek.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.