Gelderland betrekt burgers en bedrijven bij ontwikkeling ov

woensdag 1 december 2004
timer 2 min

Concentratie van alle inspanningen op het gebied van innovatie in het openbaar vervoer moet leiden tot een blijvende spin-off. Met die gedachte in het achterhoofd vond begin september de aftrap plaats voor het Programmabureau Innovatie Openbaar Vervoer van de provincie Gelderland.

Het bureau ondersteunt nieuwe ideeën en verleent subsidie aan projecten die het ov verbeteren. Het doel is om de leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren door te zorgen voor stijgende reizigersaantallen, instandhouden van een zekere basismobiliteit en een betere kostendekking.
Het programmabureau wordt ondersteund door een innovatienetwerk. Hierin zitten vertegenwoordigers van ov-bedrijven, het Gelderse bedrijfsleven, Rover en andere maatschappelijke organisaties. Het innovatienetwerk vormt de denktank van het programmabureau. Het adviseert de provincie en ontwikkelt en beoordeelt kansrijke ideeën. De brede samenstelling van het netwerk zorgt voor draagvlak en stimuleert het denken over bestaande grenzen heen.
Gelderland heeft voor de periode tot en met 2007 in totaal 16 miljoen beschikbaar gesteld. Hiervan mag het bureau dit jaar 1 miljoen euro uitgeven, volgend jaar 4 miljoen en in de twee jaren hierna telkens 5,5 miljoen. De uitgaven bestaan voor 10 procent uit programmakosten. Te verstrekken opdrachten en subsidies zijn elk goed voor 45 procent.
Projecten worden beoordeeld aan de hand van een aantal criteria. Ze moeten in de eerste plaats haalbaar zijn en passen in het provinciale beleid. Bovendien moeten ze voorzien in een reizigersbehoefte en een blijvend effect hebben. Verder moeten voorstellen inhaken op zes geselecteerde thema’s: imago (de uitstraling van de bus kan beter), kwaliteit (betere aansluitingen; stillere, schonere en zuiniger voertuigen; betere reisinformatie; nieuwe vormen van ov), marketing en communicatie (tariefacties en wat te doen aan de slechte kennis over ov), infrastructuur (bestaande inrichting van haltes schrikt reizigers af), financiering (subsidiëren van reizigers) en flankerend beleid. Iedereen mag ideeën inbrengen: vervoerders, adviesbureaus, gemeenten, maar ook gewone burgers.
Tot nu toe is één subsidie verleend aan het fluisterbusproject in Apeldoorn. Het bureau is nog in onderhandeling over projecten op het gebied van dynamische reisinformatie in de Achterhoek en Rivierenland en een aansluitgarantie van bus op bus in de verschillende concessiegebieden. Vergevorderd is ook een voorstel om samen met alle vervoerders te komen tot een gezinsdagkaart voor heel Gelderland.
Programmaleider Meinke van Kleef heeft hoge verwachtingen. ‘Er komt veel op gang. Het prikkelt bedrijven om na te denken. Alleen dat heeft al effect. We hopen op een blijvende spin-off over vier jaar als het programma afloopt.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.