Geen rondweg voor ’t Harde, opwaardering N309 volstaat

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland besloten onlangs tot reconstructie van de N309 (Eperweg) door het Gelderse ’t Harde. Hiermee is een rondweg rond ’t Harde, waarop al jaren gestudeerd wordt, voorlopig van de baan. GS hebben dit besloten op basis van het Milieueffectrapport (MER) dat in nauwe samenwerking tussen de provincie en Witteveen+Bos is opgesteld.

Uit het MER bleek onder andere dat de eerder veronderstelde problematiek op de N309 meevalt. Met gerichte maatregelen op de bestaande weg kan in ieder geval tot 2030 al het verkeer goed afgewikkeld worden. Een rondweg verdient verkeerskundig wel de voorkeur maar heeft een grote aantasting van de rond ’t Harde liggende natuur en landschap tot gevolg. Gezien die aantasting en het feit dat het verkeer tot 2030 op de bestaande N309 goed afgewikkeld kan worden, kiest de provincie er nu voor de bestaande N309 op te waarderen. Bijkomend argument is dat, vanwege significant negatieve effecten op natuur door de rondweg, een rondweg niet kan rekenen op een natuurbeschermingswetvergunning. Voorwaarde voor die vergunning is namelijk dat er geen alternatieven voorhanden zijn zonder die aantasting. Omdat de reconstructie van de bestaande N309 ook mogelijk is, wordt niet aan die voorwaarde voldaan.

 

Doorslaggevend
De conclusies in het MER zijn van doorslaggevend belang voor het besluit van GS. Het MER is in nauwe samenwerking tussen de provincie en Witteveen+Bos tot stand gekomen. De komende maanden wordt het MER en het ontwerp-inpassingsplan afgerond. Het inpassingsplan, een provinciaal bestemmingsplan, maakt de aanpassingen planologisch-juridisch mogelijk. In het tweede kwartaal van 2013 besluiten Gedeputeerde Staten over het vrijgeven van het MER en het ontwerp-inpassingsplan, waarna een terinzagelegging van zes weken volgt. In de zomer van 2013 besluiten Provinciale Staten definitief over het MER en het ontwerp-inpassingsplan.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Eperweg door 't Harde

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.