Geen parkeerboete bij weigering om kenteken in te voeren

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Rechtbank Amsterdam heeft een uitspraak gedaan over kentekenparkeren. Zo mag de gemeente geen boete opleggen als een parkeerder kan aantonen betaald te hebben voor parkeerplek, ook al heeft hij -desgevraagd- bij de parkeerautomaat zijn kenteken niet ingevuld.

Op 30 januari deed de Rechtbank Amsterdam uitspraak in de zaak van Privacy First voorzitter Bas Filippini tegen kentekenparkeren. Anders dan de gemeente Amsterdam als verweerder heeft betoogd is het invoeren van het kenteken bij het parkeren niet noodzakelijk om betaald te kunnen parkeren.

Filippini maakt bezwaar tegen het vrijgeven van zijn kentekengegevens aan de gemeente die deze data volgens hem, zonder duidelijke controle hierop 7 jaar opslaat. Hij vulde in Amsterdam ‘nummer’ in, in plaat van zijn kenteken en maakte zijn parkeergeld aantoonbaar over. Voor de Rechtbank geldt dat als de burger zijn privacy wil behouden en kan aantonen dat hij heeft betaald, hij niet zijn kenteken hoeft in te voeren.

Filippini gaat overigens alsnog in beroep tegen deze uitspraak omdat de Rechtbank het systeem niet heeft getoetst aan de verdragen voor de mensenrechten. Filippini blijft bij zijn stelling dat verplichte registratie van kentekens en het gebrek aan anonieme betalingsmogelijkheden in strijd is met het recht op privacy is wegens gebrek aan noodzaak en proportionaliteit.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.