Geen extra geld voor Actieplan Fietsparkeren

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Minister Schultz stelt geen extra geld beschikbaar voor het fietsparkeren bij stations. In het Actieplan Fietsparkeren herhaalt ze eerdere toezeggingen van in totaal 107 miljoen euro. Bureau Berenschot rekende vorig jaar voor dat er een bedrag van 450 tot 650 miljoen euro nodig is om tekorten tot 2020 weg te werken.

De Fietsersbond noemt het nieuwe actieplan ‘teleurstellend’. Beleidsmedewerker Wim Bot: ‘Het geld is niet genoeg, en het is bovendien allemaal al een keer toegezegd. Om de tekorten op de grote stations echt weg te werken zal er meer geld bij moeten. Verder vinden we dat de stallingvoorzieningen echt bij het nationale vervoerssysteem horen. Het rijk moet hier een rol in behouden.’

 

De Fietsersbond is tegen het laten betalen voor het gebruik van een fietsparkeerplek door de fietser. Bot: ‘Dat zou betekenen dat je voortaan je fiets niet meer gratis bij het station kan neerzetten. Daar zijn we tegen.’

 

PHS-corridors

Tot 2015 komt de nadruk te liggen op de fietsvoorzieningen op de projectstations rond de zogenaamde PHS-corridors (Utrecht – Amsterdam, Den Haag – Rotterdam Utrecht - Den Bosch), waarvoor 96 miljoen beschikbaar is. En op de fietsvoorzieningen van OV SAAL  (Schiphol – Amsterdam – Almere – Lelystad) waar 11 miljoen euro voor klaar ligt. Samen dus 107 miljoen. Bij de begrotingsvoorbereiding van 2012 wordt gekeken of er geld is om de stallingstekorten buiten deze corridors op te lossen. Volgens berekeningen van Prorail is daar 134 miljoen voor nodig.

 

Decentralisatie

De minister stelt voor de gemeenten alle verantwoordelijkheid voor het fietsparkeren rond stations te geven. Tot 2020 heeft de rijksoverheid alleen nog een rol in het co-financieren van stallingvoorzieningen. Daarmee wordt afstand genomen van de centrale rol die het rijk sinds de start van het programma Ruimte voor de Fiets (1999) heeft gehad. Voor gemeenten worden de voorwaarden voor co-financiering door het rijk strenger. Zo moet men genoeg doen om lang geparkeerde fietsen (weesfietsen) op te ruimen.

 

Fietser betaalt

Voor nieuw te bouwen inpandige fietsvoorzieningen, - en bijna alle plannen voor de grote stations zijn inpandige stallingsvoorzieningen-, krijgt de gemeente de taak om samen met Prorail en de vervoerder een sluitende business case op te stellen. Daarbij moet ook handhaving en exploitatie worden meegenomen, zaken die nu vaak niet geregeld zijn. Opvallend is dat de minister duidelijk de deur open zet voor een bijdrage van de fietser om de exploitatie sluitend te krijgen. Tot nu toe was in het kader van Ruimte voor de Fiets vastgelegd dat er zowel gratis voorzieningen als betaalde (bewaakte) fietsparkeervoorzieningen worden gerealiseerd.

 

Het Actieplan Fietsparkeren is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd, na het zomerreces wordt het behandeld.

 
Auteur: Eveline Korving

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.