Gebruik buurtbus Twente stimuleren door lager tarief

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De laatste jaren daalt het gebruik van de buurtbus in Regio Twente. In overleg met de Twentse buurtbusverenigingen en Connexxion heeft Regio Twente besloten dat het reizen met de buurtbus in Twente goedkoper en eenvoudiger moet.

Vanaf 1 oktober 2011 betalen de reizigers maar 1 euro voor een rit met de buurtbus, ongeacht de lengte van de rit en duur van de reis. Daarnaast komt er voor frequente reizigers de mogelijkheid om voor 25 euro een maandabonnement aan te schaffen.

Met dit nieuwe tarief verwacht Regio Twente dat het aantal buurtbusreizigers weer zal toenemen.

Buurtbusgebruik

In 1979 zijn de meeste buurtbusprojecten in Twente gestart. In gebieden waar reguliere streekbussen niet rendabel zijn, vanwege het geringe aantal reizigers, rijden tussen verschillende kernen buurtbussen. Verenigingen van gemotiveerde vrijwilligers houden zo een openbaar vervoer voorziening in stand. Momenteel rijden er in Twente acht buurtbussen, waarvan er zeven rijden in landelijk gebied en één is gericht op Enschede Zuid.

Daling gebruik

De buurtbussen maken onderdeel uit van het vervoersconcept Twents en de acht persoonsbusjes worden door Connexxion ter beschikking gesteld. De afgelopen jaren is het aantal buurtbusreizigers licht gedaald. In 2010 maakten ongeveer 63.000 reizigers gebruik van de buurtbus, terwijl dat er in 2005 nog ruim 69.000 waren. Een verklaring voor de daling van bijna 10 procent is niet exact te geven.

Buurtbusverenigingen positief

De buurtbusverenigingen zijn positief over de nieuwe tarieven. ‘In Bruinehaar en Langeveen wonen veel scholieren die voor de middelbare school aangewezen zijn op Tubbergen. In de wintermaanden worden die vaak door hun ouders met de auto naar school gebracht omdat de buurtbus te duur is. Ik verwacht dat door het goedkope tarief de buurtbus een goed alternatief wordt voor deze jongeren’, aldus voorzitter Paus van buurtbusvereniging Tubbergen.

Onderzoek Saxion Hogeschool

Regio Twente laat ook onderzoeken welke mogelijkheden er nog meer zijn om het imago en daarmee ook het gebruik van de buurtbus te verbeteren. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van Saxion Hogeschool uit Enschede als onderdeel van een afstudeeropdracht.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Twentse buurtbussen, zoals de buurtbussen Weerselo, krijgen een aantrekkelijker tarief. (Foto: RegioTwente)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.