Gat in de markt voor veilige producten fietsende senioren

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Ouderen zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Daarom onderzocht de Fietsersbond met hulp van een senioren testpanel hoe je fietsen veiliger en comfortabeler kunt maken.

Pedalen, koplampen, achteruitkijkspiegels, richtingaanwijzers, brede banden, (zonne)brillen en hoortoestellen werden door de bond en het panel getest. Ook speciale fietsen zoals driewielers werden beoordeeld. Op grond van de uitkomsten van de test doet de Fietsersbond een beroep op fabrikanten om meer werk te maken van handige en veilige accessoires en bij het ontwerp van nieuwe fietsen oog te hebben voor de specifieke wensen en omstandigheden van senioren.

Senioren vaker betrokken bij (eenzijdige) ongevallen

Senioren op de fiets hebben een drie keer hoger risico op letsel bij een ongeval als gemiddelde fietsers. Ook de kans op een eenzijdig ongeval (vallen bij het afstappen, een obstakel over het hoofd zien)  is drie keer zo hoog.

Testresultaten

Uit de test blijkt dat:

  • krachtige koplampen, slipvrije pedalen, een goede spiegel (al gebruikelijk bij scootmobielen), richtingaanwijzers en brede banden het fietsen voor ouderen veiliger en comfortabeler kunnen maken;
  • er gebrek is aan dergelijke slimme, eenvoudig te monteren accessoires die het fietsen veiliger kunnen maken, zoals spiegels;
  • nieuwe fietsen te vaak met inferieure onderdelen zoals koplampen en pedalen zijn uitgerust.

Oproep

De Fietsersbond wil graag dat fabrikanten meer werk maken van slimme en kwalitatief goede accessoires die fietsen veiliger kunnen maken. Ook kan er veel verbeterd worden aan (het ontwerp van) nieuwe fietsen om deze makkelijker in het gebruik, comfortabeler en veiliger te maken voor senioren.

Lees hier de volledige testresultaten

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De Fietsersbond roept fietsfabrikanten op meer aandacht te geven aan veiligere fietsen voor senioren

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.