Fryslân voegt busconcessies samen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De regio’s Noord- en Zuidwest-Fryslân, de stad Leeuwarden, het eiland Schiermonnikoog en de lijn Groningen-Heerenveen-Leystad worden samengevoegd in een nieuwe grote busconcessie met een looptijd van 10 jaar.

Ontwikkeling en opbrengsten bij de vervoerder

De keuze voor grotere concessiegebieden hangt samen met de keuze van de provincie Fryslân om de ontwikkelfunctie en opbrengstverantwoordelijkheid bij de vervoerder te laten liggen. Dat is alleen zinvol bij een concessieomvang boven de 8 miljoen euro. De nieuwe concessie, waarvoor met de publicatie de nota van uitgangspunten de eerste stap is gezet in het aanbestedingstraject, heeft een huidige waarde van 18,5 miljoen euro.

 

Lagere aanbesteding- en beheerlast

In het verleden kende Fryslân mede door de Waddeneilanden relatief veel kleine concessies. De provincie verwacht dat minder concessies tot ‘een lagere aanbesteding- en beheerlast binnen de ambtelijke organisatie’ leiden, aldus de nota van uitgangspunten.

 

Samenvoeging logische keuze

De stadsdienst Leeuwarden heeft veel verbanden met de concessies Noord- en Zuidwest-Fryslân. Dat maakt het een logische keuze die samen te voegen. De positie van de sneldienst Groningen-Heerenveen-Lelystad (Qliner 315) verandert bij opening van de Hanzelijn. Daardoor is het niet meer vanzelfsprekend die apart te houden.

 

Financieel scenario

In de nota van uitgangspunten wordt een moeizaam financieel scenario geschetst. Nu geeft de provincie voor de exploitatie van de vier concessies samen 18,5 miljoen euro per jaar uit. De verwachting is dat de kosten daarvan zullen stijgen met 3 à 4 miljoen euro. Terwijl de inkomsten uit de BDU, de financiële pot waaruit het ov wordt betaald, teruglopen.

De provincie geeft aan in het bestek van een ‘lager minimumniveau’ uit te gaan. En dat betekent dat op sommige ritten de Opstapper (belbus) als vervanging wordt ingezet, zo staat in de nota van uitgangspunten.

 

Programma van eisen

Op basis van de nu verschenen nota van uitgangspunten stelt de provincie het programma van eisen op. Hierin staan de eisen waaraan het ov in de aan te besteden concessie moet voldoen. Zodra dat programma na een inspraakperiode definitief is, komt het bestek op de markt.

Geïnteresseerde vervoerbedrijven kunnen op basis van dat bestek een offerte naar de provincie sturen. De provincie beoordeelt vervolgens welke vervoerder het openbaar vervoer het beste kan verzorgen en verleent de concessie. Dat gebeurt naar verwachting in maart 2012. In december 2012 gaat de concessie echt van start.

 
Auteur: Eveline Korving

De regio’s Noord- en Zuidwest-Fryslân, de stad Leeuwarden, het eiland Schiermonnikoog en de lijn Groningen-Heerenveen-Leystad komen samen in een grote busconcessie. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.