Fryslân pakt ook medicijnen in het verkeer aan
De provincie Fryslân blijft de komende jaren fors inzetten op verkeersveiligheid en maakt daarvoor jaarlijks 1,6 miljoen vrij. Dit blijkt uit het eerste vijfjarenplan van het strategisch verkeersveiligheidsplan 2010-2025. Vijf speerpunten voor de komende jaren zijn: kinderen, ouderen, alcohol, drugs en medicijnen.
Verkeerslessen voor kinderen, scootmobielcursussen voor senioren maar ook omgang met medicijnen in het verkeer. Met deze en meer maatregelen wil de provincie samen met gemeenten, VNN en andere partners zorgen voor een verkeersveiliger Fryslân.
‘Onze inzet is om elk vermijdbaar verkeersslachtoffer te voorkomen’, aldus verkeersgedeputeerde Piet Adema. ‘Dat vergt actie om iedereen bewust te maken van verkeersrisico’s. Dat leren we kinderen aan en dat blijven we doen totdat bij wijze van spreken mensen in een scootmobiel terechtkomen'.
In de periode tot 2015 wordt extra ingezet op jonge verkeersdeelnemers, van fietsers tot automobilisten. Ook ouderen zijn een belangrijke doelgroep. Speerpunten zijn alcohol-, drugs- en medicijngebruik in het verkeer. De afgelopen jaren heeft de provincie met succes een aantal projecten opgezet. Zoals het Verkeersveiligheidslabel voor basisscholen waar inmiddels bijna 100 van zijn uitgereikt. Een ander voorbeeld is het project alcoholvrij op weg. Hierbij maken jongeren kennis met alcohol in het verkeer.
Medicijnenproject
De komende jaren zoekt de provincie nieuwe samenwerkingspartners om de verkeersveiligheid nog verder te verbeteren. Zo wordt het medicijnen-/antidepressivaproject zo mogelijk samen uitgevoerd met onder andere de huisartsenvereniging, de apotheken en het CBR.
Auteur: Margriet Verhoog
Foto: ANWB/AVD
Reactie plaatsen •