Friezen positief over fietspaden

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Friezen zijn positiever over de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid van de fietspaden dan in 2005. Dat blijkt uit de enquête ‘Fietsgebruik in Fryslân 2010’ van de provincie Fryslân, die door bijna 1500 Friezen is ingevuld.

Meer dan driekwart van de Friezen (78 procent) geeft aan dat er voldoende recreatieve fietspaden zijn. Dat is een verbetering ten opzichte van 2005 (60 procent). De kwaliteit van de fietspaden kreeg het rapportcijfer 7,2 (in 2005 een 7,0). Bijna alle ondervraagden (97 procent) vinden de fietspaden redelijk veilig (69 procent) tot veilig (28 procent).

 

80 procent van de Friezen gebruikt regelmatig de fiets, vooral voor boodschappen en woon-werkverkeer. Het gebruik van de auto is met 2 procent afgenomen, ten gunste van het openbaar vervoer en de fiets. Gezondheid, buitenlucht, milieu en lage kosten zijn de belangrijkste redenen om met de fiets naar het werk te gaan zijn. 9 procent van de Friezen rijdt op een elektrische fiets, nog eens 12 procent overweegt er een aan te schaffen.


Tips

In de enquête geven de ondervraagden diverse routes aan waar ze vinden dat een fietspad nodig is; vooral op gemeentelijke wegen waar fietsers gemengd zijn met snel rijdend autoverkeer of enige ontbrekende schakels in het recreatieve fietsnetwerk. Veel genoemde probleempunten zijn wielrenners met hoge snelheid zonder bel. Ook noemt men fietspaden die te smal zijn of een slechte verharding hebben door bijvoorbeeld boomwortels.

 

Fietsenquête

Doel van de enquête was om inzicht te krijgen in welke maatregelen nodig zijn om het fietsgebruik in Fryslân te stimuleren. Het is één van de actiepunten uit de beleidsnota ‘Fryslân Fytslân’. Het onderzoek wordt elke vijf jaar gehouden om te zien of de genomen maatregelen effect hebben gehad en hoe kwaliteit van de fietsvoorzieningen wordt gewaardeerd. De conclusies worden betrokken bij de uitwerking van maatregelen in het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan (PVVP).

 
Auteur: Joske van Lith

Friezen zijn positiever over de kwantiteit, kwaliteit en veiligheid van de fietspaden dan in 2005.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.