Fred Wegman Officier voor 40 jaar excelleren in verkeersveiligheid

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Prof ir Fred Wegman heeft op 30 mei afscheid genomen als directeur van de SWOV tijdens een minisymposium over verkeersveiligheid. Mr Pieter van Vollenhove schoof (onverwacht) aan en sprak ‘eeuwige dankbaarheid’ uit voor de hulp van de SWOV(Wegman) aan de ontwikkeling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Daarna verscheen burgemeester Staatsen van Voorschoten om Wegman op verzoek van de majesteit te benoemen en te  decoreren  tot Officier in de Orde van Oranje Nassau wegens ’ 40 jaar excelleren in verkeersveiligheid’.

Fred Wegman sprak zelf in 10 stellingen tot zijn genodigde publiek: ‘De ontwikkeling van verkeersdoden is een prestatie om trots op te zijn’, want, ‘Als een ongeluk kan gebeuren, zal het een keer gebeuren’. Dus moet ‘De SWOV aan het werk blijven’, met een visie, want ‘met een visie meer mans’.

Onderzoek is cruciaal voor samenleving
Reflecterend ‘De positie van de SWOV is eigenlijk prima’. De SWOV is geen onderdeel van overheid, consultancy of universiteit. De laatste wordt volgens Wegman minder afgerekend op de vertaling van onderzoek naar toepassing. Tegelijkertijd benadrukt Wegman dat onafhankelijk onderzoek cruciaal is voor de samenleving. En dat het draait om ‘quality, dummy’.

Ook is ‘veiligheid te koop’. Wegman onderbouwt deze door de constatering dat  een kleiner overheid met lagere budgetten voor verkeersveiligheid vertragend werkt op de daling van verkeersdoden. In dit geval adviseert Wegman om verkeersveiligheid integraal onder te brengen in andere budgetten.

Schokkende aantallen
Vervolgens voert hij de urgentie van zorg voor verkeersveiligheid op door ‘schokkende aantallen’ te noemen: wereldwijd sterven 1,24 miljoen mensen per jaar in het verkeer tegenover 100.000 aan natuurrampen. Het aantal gewonden wereldwijd is naar schatting 20-50 miljoen.

Exportproduct
Reden genoeg aldus Wegman om werk te maken van het Nederlandse verkeersveiligheidbeleid als exportproduct. Hij sluit af met de waarschuwing dat ‘behaalde resultaten uit het verleden’ nog geen garantie geven voor de toekomst.

0 verkeersdoden
Tegelijkertijd is Wegman ervan overtuigd dat er het aantal doden onder kinderen tot 16 jaar tot nul kan worden gereduceerd evenals het aantal doden in 30 km-gebieden en dat het mogelijk is om te komen tot  100 procent rijden zonder invloed van alcohol en mét gordel. Zijn laatste stelling is: tot het kwartje valt’. Anders gezegd: pas als je doorhebt wat verkeersonveiligheid veroorzaakt, weet je hoe het moet aanpakken.

 
Auteur: Joske van Lith

Burgemeeerster Staatsen benoemt Fred Wegman tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.