Flitspalen werken slechts beperkt
Mobiele controles en flitspalen brengen de snelheid van weggebruikers op hoofdwegen nauwelijks omlaag. Automobilisten remmen vlak voor controles stevig af en geven daarna weer flink gas. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw op basis van de meetlusgegevens van Rijkswaterstaat.
Met het programma TrafficViewer kan Rijkswaterstaat inloggen op de detectielussen in het wegdek. Die lussen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het aansturen van matrixborden of het openstellen van de spitsstrook. De gegevens hiervan zijn niet ‘vertrouwelijk’, zoals Trouw schrijft. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat worden ze doorgeleverd aan 14 organisaties waaronder de ANWB, de VerkeersInformatieDienst en het KNMI.
Afremmen
Trouw verzamelde in de periode van november 2010 tot april 2011 zo’n 35.000 metingen. Daaruit blijkt bijvoorbeeld het afremmen bij controles. De snelheid op de linker rijstrook neemt gemiddeld met tien kilometer af bij een controle, met uitschieters tot vijftig kilometer per uur binnen slechts tweehonderd meter van de controle.
Dat harde afremmen hoopt het KLPD te voorkomen door controles van te voren te melden. Maar dat lijkt weinig uit te maken. Of er nou gecontroleerd wordt of niet: vijfhonderd meter voor de controle ligt de gemiddelde snelheid altijd even hoog.
Geen andere werkwijze
Naar aanleiding van het Trouw-bericht, gaat Rijkswaterstaat geen actie ondernemen. Woordvoerster Charlotte Menten: ‘De conclusies zijn voor ons niet zo relevant. Handhaving van snelheidsregimes is een kwestie van het Openbaar Ministerie en de Korps Landelijke Politiediensten.’
Deze organisaties lieten aan Trouw weten geen aanleiding te zien voor een andere werkwijze.
Opvallend is dat het OM, noch het KLPD nooit meetlusgegevens heeft gebruikt om het effect van hun eigen controles te onderzoeken. ‘Nee, het is niet heel scherp in beeld wat het effect van controles is’, zegt woordvoerder Koelman in Trouw.
Auteur: Eveline Korving
Automobilisten remmen vlak voor controles stevig af en geven daarna weer flink gas. Het vooraf melden van controles lijkt niet te helpen om dit te voorkomen. (Foto: ANWB/AVD)
Reactie plaatsen •