Flevoland: 'Inritborden op boerenerven verbeteren verkeersveiligheid’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een speciaal ontwikkeld ‘inritbord voor boerenerven’ verbetert de verkeersveiligheid bij inritten van agrarische bedrijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Flevoland onder agrarische bedrijven in de Noordoostpolder dit gebruikmaken van dit bord.

Het bord duidt aan dat vrachtauto’s op het erf kunnen keren. Daarmee wordt voorkomen dat vrachtautochauffeurs achteruit het boerenerf insteken; een gevaarlijke manoeuvre, vooral tijdens duisternis.

Onderzoeksresultaten
Grontmij heeft in opdracht van de provincie Flevoland onderzocht of het bord daadwerkelijk effectief is. 189 van de 350 agrarische bedrijven waar het inritbord is geplaatst, werkten mee.
Conclusies:
1. 93% geeft aan dat er een verbetering van de verkeerssituatie heeft plaatsgevonden bij de inrit door minder manoeuvrerende vrachtauto’s en een duidelijker situatie;
2. De borden hebben geleid tot een afname van ruim 400 kerende vrachtwagens per dag op de openbare weg in oogsttijd;
3. De waardering van het bord is hoog. Vraag van de respondenten is of het bord niet breder kan worden toepast, ook bij bijvoorbeeld bedrijventerreinen;
4. De borden waren voor ondernemers aanleiding hun erf beter geschikt te maken voor vrachtwagens;
5. Niet alle chauffeurs begrepen het bord goed. Voor buitenlandse chauffeurs ontstaat onduidelijkheid omdat men denkt een ‘rondje’ te kunnen rijden wat niet altijd mogelijk is.

Bedenker Gerard Langebeeke, lid van het provinciaal bestuur van LTO, heeft voor zijn bord de Flevolandse Verkeersveiligheidsprijs 2011 van de politie gekregen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Bedenker en winnaar van de Flevolandse Verkeersveiligheidsprijs 2011 Gerard Langebeeke krijgt de onderzoeksresultaten overhandigd.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.