Financieel herstel van wegtransport blijft marginaal

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

De negatieve rentabiliteit in het wegtransport, is in 2011 slechts marginaal verbeterd. De prognoses voor 2012 zijn dat het niveau weer zal dalen naar dat van 2010. Naast de rentabiliteit verslechtert naar verwachting, ook de vermogenspositie in de wegvervoersector verder. Dit concludeert transportorganisatie NIWO op basis van onderzoek van Panteia/NEA.

De gemiddelde rentabiliteit in het binnenlands vervoer in 2011 komt uit op -1,9 procent. In 2010 was dit -2,1 procent. In het grensoverschrijdend was de verbetering iets groter. Gemiddeld behaalden deze bedrijven een rendement van -4,2 procent (was in 2010 -5,1 procent). Deze cijfers representeren een gemiddelde van de transportsector. Zo zijn er bedrijven die beduidend beter presteren of juist minder ten opzichte van dit gemiddelde. De logistieke bedrijven actief in de bouw leden in 2011 gemiddeld een fors verlies. Gespecialiseerde deelmarkten zoals fysieke distributie en tank/bulk noteerden vorig jaar een zeer behoorlijk resultaat.

 

Opbrengstenstijging

De opbrengsten stegen in 2011 in het binnenlands vervoer met gemiddeld 7,3 procent ten opzichte van 2010 en in het grensoverschrijdend vervoer met gemiddeld 8,1 procent. De kosten namen bij de binnenlands vervoerbedrijven met 7,1 procent toe en bij de grensoverschrijdende vervoerders zijn de kosten in 2011 met 7,2 procent gestegen ten opzichte van 2010. De forse toename (bijna 15 procent) van de brandstofprijs in 2011 heeft een grote impact op de toename van de totale kosten.

 

Achteruitgang eigen vermogenspositie

De solvabiliteit (verhouding eigen vermogen ten opzichte van totaal vermogen) daalde in 2011 ten opzichte van 2010. De gemiddelde solvabiliteit bij de onderzochte binnenlandse vervoerbedrijven was in 2011 26,4 procent (2010: 27,1 procent). Bij de bedrijven die overwegend actief zijn in het grensoverschrijdend vervoer, was de gemiddelde solvabiliteit in 2011 16,2 procent (2010: 16,6 procent). Wederom dus een verslechtering van de eigen vermogenspositie. De verslechtering van de eigen vermogenspositie is al jaren een zorgelijke ontwikkeling voor de wegvervoersector.

 

2012: verdere achteruitgang

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de opbrengsten gedaald ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal van vorig jaar. Op basis van gegevens over het eerste kwartaal van 2012 is een raming gemaakt van de rentabiliteit voor dit jaar. Voor 2012 wordt in het binnenlands vervoer een rentabiliteit geraamd van -2,2 procent en voor het grensoverschrijdend vervoer -5,0 procent.

Jaarlijks onderzoek

Ieder jaar stelt Panteia/NEA, in opdracht van de NIWO, een onderzoek in naar de rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg. Het doel is het volgen van de economische ontwikkelingen in de wegvervoersector. Onlangs is de nieuwste versie van dit rapport verschenen.

Het rapport ‘Rentabiliteit van transport- en logistiekbedrijven actief in het beroepsgoederenvervoer over de weg 2011 en verwachtingen voor 2012’ is te bestellen bij Panteia/NEA (g.de.jonge@nea.panteia.nl).

Ook in 2012 zorgen om financieel resultaat in het wegtransport

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.