Filedruk A12 fors afgenomen

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min
De
De filedruk op de A12 – de oudste snelweg van Nederland - de A12, is vorig jaar fors afgenomen. Tussen Arnhem en Den Haag nam in beide richtingen de filedruk met 15 procent af ten opzichte van 2010. Op het traject Utrecht-Den Haag nam de filedruk met 55 procent af.

Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) bekend gemaakt bij de bijeenkomst rond het 75-jarige bestaan van de snelweg in Nederland.


Verbreding A12
De verbreding van de A12 tussen Utrecht Lunetten en Veenendaal is na de zomer klaar. Met de nieuwe rijstroken en spitsstroken kan er anderhalf tot twee keer zoveel verkeer over dit deel van de A12. Dat levert de weggebruiker in de spits een reistijdwinst op van 10 tot 15 minuten.


75 jaar snelweg
Op 15 april 1937 werd de eerste eerste Rijksweg, nummer 12, tussen Voorburg en Zoetermeer geopend. De weg bestond uit betonplaten en gescheiden rijbanen zonder kruisingen met andere wegen. Met van klinkers gemaakte vluchtstroken had Nederland in 1937 een wereldprimeur. Inmiddels ligt er in Nederland een snelwegennetwerk van zo'n 2500 kilometer.


Op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag is tot 5 juni de tentoonstelling '75 jaar autosnelweg' te zien. De tentoonstelling is vrij toegankelijk van maandag t/m zaterdag.

 
Auteur: Joske van Lith

De A12 in 1937

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.