Fijnstof A10 West verkeerd gemeten

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Uit onderzoek van Milieudefensie blijkt dat minister Schultz het verkeerde rekenmodel heeft gebruikt om de 80km-zone op de A10 in Amsterdam te verhogen naar een 100km-zone.

Het rekenmodel dat door de minister is gebruikt houdt geen rekening met de stedelijke omgeving. Uit een doorrekening van EW Milieu-advies,  in opdracht van Milieudefensie, blijkt dat de concentratie van stikstofdioxide veel hoger uitvalt dan in de berekeningen van de minister het geval is.

'Street canyon'

Ivo Stumpe (Milieudefensie): ‘Het rekenmodel dat is gebruikt, is het model voor drukke wegen buiten een stedelijke omgeving. Dit model houdt geen rekening met een volgebouwde omgeving waar vieze lucht blijft hangen.’ In het model dat gebruikt dient te worden voor drukke wegen in steden wordt wel rekening gehouden met de zogenaamde 'street canyon'. Een 'street canyon' is de 'kloof' die ontstaat tussen de gebouwen.

De Tweede Kamer voert binnenkort een debat met minister Schultz over de manier waarop de hoeveelheid fijnstof in de lucht langs snelwegen wordt berekend.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.