Fietstel-app 2016 beschikbaar

dinsdag 16 augustus 2016
timer 2 min
De
De Fietstel-app die tijdens de Fiets Telweek - 19-25 september 2016 - fietsbewegingen gaat tellen is nu beschikbaar via Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS). Op 19 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Het onderzoek duurt een week.

Open data
De Fietstel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in Nederland, om in kaart te brengen welke routes zij fietsen, hoe lang zij erover doen en waar grote vertragingen zijn. Overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties krijgen na afloop van de Fiets Telweek beschikking over de verkregen fietsdata (geanonimiseerd). Met nieuwe inzichten in het gebruik van hun fietsnetwerk kunnen zij acties ondernemen om het plaatselijke fietsverkeer te verbeteren en het fietsen – zowel binnen als buiten steden – prettiger en veiliger te maken. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld.

2015
De Fiets Telweek 2015 was met 50.964 deelnemers al een groot succes en leidde tot de eerste verbeteringen. Hiermee ontstond al een veel beter beeld van plekken waar zogenoemde fietsfiles ontstaan, waarna bijvoorbeeld verkeerslichten anders zijn afgesteld om fietsers vaker groen licht geven. Dit jaar hoopt de Fiets Telweek het onderzoek op een nog grotere schaal uit te kunnen voeren. Door de onderzoeksresultaten van dit jaar te vergelijken met vorig jaar ontstaat beter inzicht in het effect van deze investeringen op het fietsgedrag. Daarnaast wordt er extra aandacht besteed aan fietsnetwerken buiten steden doormiddel van een actie – specifiek gericht op middelbare scholieren.

Metropoolregio Rotterdam-Den Haag
Ook de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) draagt samen met de provincie Zuid-Holland bij aan het onderzoek om zo meer inzicht te krijgen in het regionale fietsnetwerk. Zo is de data uit het onderzoek van 2015 door het ministerie van I&M gebruikt voor de beoordeling van subsidieaanvragen van snelfietsroutes.

De Fietstelweek is een initiatief van Fietsersbond, Keypoint, NHTV, Beaumont Communicatie & Management en Mobidot, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Provincie Noord-Brabant, Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Groningen, gemeente Groningen, Provincie Drenthe, Provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, gemeente Alphen aan de Rijn en Provincie Flevoland.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.