Fietsstad Kopenhagen inspirerend voor Nederlandse gemeenten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Kenniscentrum KpVV zet fietsstad Kopenhagen in de schijnwerpers op haar website. In het onderdeel praktijkvoorbeelden is er aandacht voor het Bicycle Program Office van de Deense hoofdstad. Dit bureau zet zich onder andere in om de fiets beter te vermarkten. Ook levert dit bureau de onderbouwing voor het fietsbeleid.

Kopenhagen heeft zich tot doel gesteld de beste fietsstad in de wereld te worden. Voor woon-werkverkeer is het aandeel fiets nu al 37% (tegen een auto-aandeel van 31%), maar de stad heeft tot doel dit in 2030 tot 50% te verhogen.

Leenfietsen

Het Bicyle Program Office ondersteunt deze doelstelling door het monitoren van de fietsactiviteiten die de verschillende onderdelen van de gemeente uitvoeren. De organisatie is verder nauw betrokken bij de ontwikkeling van het leenfietsensysteem dat nu ontwikkeld wordt. Ook houdt men zich bezig met marketing voor de fiets.

Promotor

Het idee achter het Bicycle Program Office was de constatering dat de fiets, anders dan het openbaar vervoer, een natuurlijke promotor ontbeert. Vlieg-, trein- en busmaatschappijen maken reclame voor hun product, maar niemand maakt reclame voor de fiets als vervoermiddel naar het werk. De organisatie houdt zich daarom bezig met ludieke campagnes en acties die vaak niet veel kosten maar wel goede effecten hebben.

Ambitieus kostendekkend fietsenplan Kopenhagen

 
Auteur: Eveline Korving

Fietsers in Kopenhagen: de stad wil de beste fietsstad in de wereld te worden.(Foto: VisitDenmark, Ireneusz Cyranek)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.