Fietsstad Amsterdam scoort 7,2

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De waardering ten aanzien van fietsbeleid en fietsvoorzieningen in Amsterdam blijft stabiel.

Uit onderzoek blijkt dat de hoofdstad, net als in 2007 en 2008, in 2009 een 7,2 heeft gekregen.

Drie keer per jaar worden 400 mensen ondervraagd over het fietsbeleid en fietsvoorzieningen.

Amsterdam wil in 2010 een 7,5 halen. Dat wil  de gemeente bereiken door het aanleggen van vrij liggende fietspaden, het aanpakken van verkeersonveilige situaties, het uitbreiden van fietsparkeerplekken, het gratis aanbieden van bewaakte stallingen, het inzetten van het fietsgraveerteam en de communicatie en promotie van de fietsvoorzieningen.

Fietsparkeren
Het fietsparkeren scoort op onderdelen een onvoldoende. Er zijn in Amsterdam ongeveer 200.000 fietsenrekken. De fietsflat en de fietsenrekken bij het Centraal Station zijn altijd overvol. De gemeente roept Amsterdammers op mee te denken over oplossingen van het fietsparkeerprobleem, en heeft daar een speciale site voor: www.amsterdamopent.nl

Fietsdiefstal
De respondenten gaven een 4.7 voor de aanpak van fietsendiefstal. 16% noemt de preventie van fietsendiefstal het belangrijkste onderwerp om aan te pakken. Jaarlijks worden er zo'n 50.000 stadsfietsen gestolen. Dat is 8% van het totaal aantal fietsen in Amsterdam. Het risico dat je fiets gestolen wordt is gedaald van 16% in 2001 naar 8% in 2008. In 2010 moet dat 6% zijn.

Wachttijdmelder
In Amsterdam worden steeds meer wachttijdmelders bij fietsverkeerslichten geplaatst. De fietsers zijn hier positief over. De wachttijdmelder scoort een 8,9.

Verkeersveiligheid
De verkeersveiligheid krijgt een 6,7 (in 2008: 6,6) Het Amsterdamse verkeersveiligheidsbeleid is erop gericht om een infrastructuur te bieden waardoor weggebruikers gestimuleerd worden zich aan de verkeersregels te houden. Bij de meeste ongevallen speelt echter het gedrag van de weggebruikers een doorslaggevende rol. Daarom richt de gemeente zich ook op het voeren van verkeersveiligheidcampagnes, het aanbieden van verkeerseducatie aan scholen en het handhaven op verkeersovertredingen.

 
Auteur: Joske van Lith

Amsterdammers gevenfietsbeleid en fietsvoorzieningen een 7,2

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.