Fietsroute en 12.500 stallingsplaatsen onder Utrechts Stationsplein

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een eerder geplande bovengrondse fietsflat aan de oostzijde van de Utrechtse ov-terminal, gaat toch ondergronds en biedt daar een doorgaande fietsroute en stallingsplaats aan 12.500 fietsen. Op het dak van deze stalling komt een groot plein op zeven meter boven de straat tussen de terminal en Hoog Catharijne. Hierover hebben de gemeente Utrecht, Corio, NS Poort en ProRail overeenstemming bereikt. Het college van b en w heeft ingestemd met de planwijziging.

Met deze ontwerpwijziging wordt de fietscapaciteit vergroot van 7500 naar 12.500 fietsparkeerplaatsen. Ook krijgt de ov-terminal hiermee aan de oostzijde eenzelfde soort entree als aan de westzijde. Dit verhoogde stationsplein wordt net als het Stationsplein West, voorzien van brede trappen, liften en roltrappen. Op het plein is plaats voor winkels en horeca onder een transparant dak met terrassen. De doorgaande route voor auto's en vrachtverkeer door de Nieuwe Stationsstraat verdwijnt, waardoor een verkeersluw gebied ontstaat met plaatsen voor Kiss & Ride, invalide parkeerplaatsen en taxi's. In de fietsenstalling wordt een doorgang voor fietsers gecreëerd, die de doorgaande fietsroute waarborgt.

 

Fietsstallen

De Utrechtse fietser rijdt straks tot onder het plein, stalt zijn/haar fiets op één van de verdiepingen en is zo in het station. Dit is de meest praktische plek voor het stallen van een fiets. Hoe hoger een fiets gestald wordt: hoe dichter bij het station. Met deze oplossing vervalt de fietsflat die gepland stond boven het busstation, evenals de geplande uitbreiding van de Noorderstalling.

 

Ontwerp 

Naar verwachting laten betrokken partijen rond de zomer 2011 een voorlopig ontwerp zien. Dit ontwerp wordt na goedkeuring verder uitgewerkt tot achtereenvolgens een Definitief Ontwerp en een Bestek. Als alles volgens planning verloopt start de bouw eind 2012/begin 2013.

 

BijlageArtist impression gewijzigd ontwerpplan Stationsplein Oost

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.