Fietspad in bermsloot

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Hoe leg je snel een fietspad aan op een plek waar vanwege ruimtegebrek eerst bomen moeten worden gekapt of grond worden aangekocht? Uitvinder Jean-Paul de Garde bedacht samen met De Hamer betonindustrie het fietscaisson: een vrijliggend fietspad in de bestaande bermsloot.

Voor de aanleg wordt de sloot aan elke kant 20 centimeter extra uitgegraven. Op de bodem van de sloot komt een grindbed waar vooraf gefabriceerde elementen op worden geplaatst, de zijwanden tussen het beton en de slootwand worden opgevuld met grind. Indien nodig kan een element worden verwijderd voor werkzaamheden aan de binnenruimte.

 

Uit de wind fietsen

Een extra mogelijkheid is om het fietspad aan te leggen op 0,75 meter onder maaiveld met links en rechts een heuveltje. Dan blijven de fietsers uit de wind én hebben ze nog uitzicht.

 

Natuur

Maar wat te doen met het riet en leven in de sloot? De Garde: ‘Die verplaats je naar een andere sloot. In de binnenruimte kunnen vissen wel blijven zwemmen. Het is niet de beste oplossing voor het milieu. Maar het is een laatste redmiddel, uit oog van verkeersveiligheid en ruimtegebrek.’

 

Pilottracee

De uitvinder is inmiddels met meerdere provincies en gemeenten in gesprek voor de aanleg van een pilottracee.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Het fietscaisson: een vrijliggend fietspad in de bestaande sloot

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.