Fietshelm voor Zeeuwse basisschoolleerlingen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Karla Peijs, Commissaris van de Koningin, geeft op maandag 10 januari het startschot voor een fietshelmenproject 2011 in Zeeland. Op initiatief van de provincie en het ROV Zeeland kregen vorig jaar alle basisschoolleerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de gemeenten Terneuzen, Noord-Beveland en Vlissingen al een veilige, gratis fietshelm. Dit jaar ontvangen ook in de overige Zeeuwse gemeenten de groep 1 tot en met 4-basisschoolleerlingen zo’n helm.

Uit onderzoek blijkt dat een fietshelm het risico op hoofdletsel met 85 procent vermindert. In eerste instantie was het de bedoeling om het fietshelmenproject over 5 jaar te spreiden. De vraag was echter zo groot, dat het project al in 2011 op alle Zeeuwse basisscholen wordt uitgevoerd. Eind 2011 moeten deze kinderen in het bezit zijn van een fietshelm.

 

Lespakket

Het project ‘Coole kop, helm op!’ is een project dat in Zeeland is ontwikkeld door de Provincie Zeeland en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. De leerlingen ontvangen op school een lespakket en een knutselplaat, waar ze in de les mee aan de slag gaan. De ouders krijgen een informatiefolder. Zowel de leerlingen als de ouders raken hierdoor vertrouwd met de fietshelm. De leerlingen krijgen de fietshelm niet zomaar. Vooraf is er voor de leerlingen een kindertheater waarin het nut en de noodzaak van de helm op speelse wijze wordt uitgelegd.

 

Resultaten

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) gaat samen met Stichting Consument en Veiligheid 5 jaar lang de resultaten van het project onderzoeken. Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

In 2010 kregen kinderen van de basischolen in bepaalde Zeeuwse gemeenten al een fietshelm

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.