Fietsersbond: maak nu al actieplan gladheidbestrijding

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De Fietsersbond roept alle gemeenten op om nu al voorbereidingen te treffen voor een adequate aanpak van fietsroutes bij gladheid. Afgelopen winter vielen er ruim 8000 gewonden op de fietspaden, blijkt uit onderzoek van de Fietsersbond.

De vroege oproep moet gemeenten voldoende tijd geven om een goed plan te maken en nog ontbrekende materialen aan te schaffen.

 

Analyse
Op verzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de Fietsersbond in het voorjaar het beleid van de gemeenten geanalyseerd. Via een enquête en de meldingen op www.fietsersbond.nl/meldpunt werd de situatie op de fietspaden in de afgelopen strenge winter in kaart gebracht.

8300 fietsers moesten zich laten behandelen in het ziekenhuis, dat is achtmaal zoveel als in een normale winter. Uit het onderzoek blijkt dat veel gemeenten te kort geschoten zijn in het bestrijden van gladheid op hoofdfietsroutes. Slechts een derde van de gemeenten kon het fietspadennetwerk grotendeels sneeuwvrij krijgen. De verschillen tussen gemeenten waren groot. Vooral in grote gemeenten en in het westen van het land vielen veel slachtoffers.

 

Sneeuw
40 procent van de gemeenten bestreed gladheid op de fietspaden als gevolg van sneeuw op een verkeerde manier; met zout in plaats van vegen. Vanwege het risico van ijsvorming door samendrukking dient de sneeuw ook snel verwijderd te worden, volgens de landelijke norm uiterlijk binnen 3,5 uur. De meeste gemeenten haalden deze norm niet.

 

Aanbevelingen

De Fietsersbond beveelt de gemeenten op basis van het onderzoek aan om tijdig een aanvalsplan gladheidsbestrijding op te stellen en de inwoners daarover in te lichten.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.