Fietser soms de klos bij opwaardering N-wegen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Fietsers moeten soms flink omrijden na de opwaardering van een N-weg tot stroomweg. Dat blijkt uit een inventarisatie door NHTV-student Joep Maessen in opdracht van de Fietsersbond. De Fietsersbond vindt het daarom tijd voor het wettelijk verankeren van richtlijnen tegen barrièrewerking.

Maessen onderzocht alle op te waarderen N-wegen die in het MIRT voorkomen. Hij bekeek hoeveel fietsoversteken er zijn en hoeveel er in de nieuwe situatie terugkomen. Uit de inventarisatie blijkt dat de consequenties voor barrièrewerking per opwaardering sterk uiteenlopen. Een negatief voorbeeld is de N61 Hoek-Schoondijke in Zeeuws-Vlaanderen. De gemiddelde afstand tussen fietspaden verviervoudigt hier bijna van 870 meter naar 3,5 km. Dat het ook anders kan blijkt uit de aanleg van de haak om Leeuwarden. Bij de aanleg van deze autosnelweg blijven alle kruisende fietsoversteekmogelijkheden bestaan en komen er zelfs nieuwe bij. Ook de N31 bij Harlingen is een positief voorbeeld.

Wettelijk verankering

Maessen concludeert dat het behoud van fietsoversteken sterk afhankelijk is van lokaal en provinciaal beleid. Op plaatsen waar een fietsvriendelijk beleid gevoerd wordt, is er meer aandacht voor de oversteekbaarheid voor fietsers dan op andere plaatsen. Ook de beschikbare financiën spelen een rol.

Sinds september vorig jaar bestaat er de publicatie van het CROW over barrièrewerking (publicatie 299, barrièrewerking en lijninfrastructuur) met richtlijnen. Wim Bot van de Fietsersbond: ‘Dat is natuurlijk heel goed, maar het blijven richtlijnen. Wij pleiten ervoor die aanbevelingen ook een juridische status te geven. Waarom schrijft het rijk niet voor de eigen MIRT-projecten voor dat de omrijfactor voor fietsers beperkt moet zijn?’.

Stuurgroep

Onderzoeker Maessen pleit voor de oprichting van een stuurgroep van belangenorganisaties die zo vroeg mogelijk in de besluitvorming geraadpleegd wordt. Wim Bot van de Fietsersbond: ‘Dat is zeker een goed idee. We hebben gemerkt bij de problematiek van het verminderen van het aantal spoorwegovergangen dat een dergelijke stuurgroep heel goed geholpen heeft.’ De Fietsersbond wil samen met partners Wandelnet en de KNHS (de hippische sportbond) aandacht blijven vragen voor de problematiek van toenemende barrièrewerking voor fietsers, voetgangers en ruiters.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.