Fietsen over een verwarmd pad

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Fietsers kunnen binnenkort een stuk verwarmd fietspad uitproberen in Wageningen. Fietsen over zo’n pad is veiliger in de winter en strooien is overbodig. De proef duurt 3 jaar en gebeurt in samenwerking met Easypath Nederland BV en de TU Delft, zo meldt Fietsberaad.

De komende 3 jaar krijgt Wageningen als proef een 50 meter lang verwarmd stuk fietspad. In de loop van 2014 wordt op dit stuk fietspad ook de allereerste ‘Glow in the dark’ wegmarkering in Wageningen aangelegd.

Ook beter voor de natuur
Het proefgedeelte van 50 meter bestaat uit betonnen platen die te verwarmen zijn. De verwarming gebeurt door warmte-koude opslag en zonne-energie vindt dan ook geheel klimaatneutraal plaats. Het grote voordeel van de verwarmde betonnen platen is dat deze nooit bevriezen, er niet gestrooid hoeft te worden en ook de veiligheid van de fietsers niet in gevaar komt. Daarnaast biedt deze methode kansen voor kwetsbare natuurgebieden, die nu schade kunnen ondervinden van het strooien met zout. De betonnen platen zijn onderhoudsvrij en 100% recyclebaar.

De markeringstechniek ‘Glow in the dark’ is nieuw leven ingeblazen door Studio Roosegaarde. Deze wegverf laadt zichzelf overdag bij zonlicht op, en geeft ’s nachts licht. Als de weersomstandigheden het toelaten, zal deze markering in januari aangebracht worden.

 
Auteur: Marieke Hut

Verwarmd fietspad

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.